T-72: Η Τσεχία θα παραδώσει αναβαθμισμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία – Το «μήνυμα» στο πυροβόλο [pics]

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τσέχος Πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Excalibur Army, η χώρα του θα παραδώσει ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-72, καθώς επίσης και οχήματα περισυλλογής και εκκένωσης τύπου TREVA-30.

Κάποιες αναφορές και πληροφορίες, όπως του CZDEFENCE.com, λένε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραλάβουν περίπου 90 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-72B, με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία να μοιράζονται το κόστος των 90 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακαίνιση και την αναβάθμισή τους.

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός δήλωσε πως: «Αυτή η συνεργασία έχει ξεκάθαρα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Το NATO ενισχύει τους γενναίους υπερασπιστές της Ουκρανίας, από την επιτυχία των οποίων εξαρτάται η παγκόσμια ασφάλεια και η Τσεχική Δημοκρατία ενισχύει τις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας της».

Σε μια κίνηση συμβολισμού, ο Τσέχος πρωθυπουργός έγραψε ένα μήνυμα στην κάννη πυροβόλου ενός εκ των T-72 που λέει: «Στους γενναίους υπερασπιστές της Ουκρανίας». Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης T-72 περιλαμβάνονται στο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας που αποφάσισε η λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας» η οποία αποτελείται από την τριμερή συνεργασία με την Ολλανδία και την Τσεχία.