OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αυστραλία και Ιαπωνία «ενώνουν τις δυνάμεις τους» εναντίον της Κίνας

08/01/2022 - 08:03
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Η Αυστραλία και η Ιαπωνία αυξάνουν σταθερά τις αμυντικές τους ικανότητες ως απάντηση στην επιθετικότητα της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Οι δύο χώρες αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερους αμυντικούς εξοπλισμούς και ενισχύουν τις περιφερειακές συμμαχίες.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν νέο σύμφωνο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ ​​Μόρισον, στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Ο Μόρισον δήλωσε επίσης ότι «η Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης θα ενισχύσει τη δέσμευση, τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία» μεταξύ των αυστραλιανών και ιαπωνικών δυνάμεων.

Με αυτή τη συμφωνία, η Αυστραλία γίνεται η δεύτερη χώρα που έχει μια επίσημη αμυντική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ένας βασικός σύμμαχος των δύο χωρών και επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Τα τρία έθνη, μαζί με την Ινδία, αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης περιφερειακής συμμαχίας που ονομάζεται Quadrilateral Security Dialogue ή QUAD. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κίνα αντέδρασε στις συμφωνίες αυτές, λέγοντας πως τέτοιες συνθήκες δεν προάγουν την ειρήνη.  Οι σχέσεις της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας με την Κίνα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο την τελευταία περίοδο, καθώς οι πρώτες δυο κατηγορούν το Πεκίνο για ανάμειξη στα εσωτερικά τους και για επεκτατική πολιτική.

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία έγινε μέρος της εταιρικής σχέσης AUKUS, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως αντίδραση στην κρίση ασφάλειας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ στο επίκεντρο της συμφωνίας αυτής βρίσκεται η ανταλλαγή τεχνολογίας για πυρηνικά υποβρύχια. Αυτή τη στιγμή η Κίνα διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό υποβρυχίων απ’ότι οι γείτονες χώρες της, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη του στόλου των υποβρυχίων τους, για να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.

F-35 εναντίον J-20

Η Αυστραλία και η Ιαπωνία χρησιμοποιούν το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35, ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς αμερικανικής κατασκευής. Το Τόκιο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία απόκτησης 42 F-35A. Τον Δεκέμβριο του 2018, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την αύξηση της παραγγελίας σε 147 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 42 αεροσκαφών F-35B.

Αυτό καθιστά την Ιαπωνία την δεύτερη χώρα με τα περισσότερα αεροσκάση τύπου F-35 στην υπηρεσία της, μετά τις ΗΠΑ. Η Αυστραλία, από την άλλη πλευρά, έχει ξεκινήσει την αντικατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18A/B Hornet με 72 μαχητικά F-35A. Σαράντα από αυτά έχουν ήδη φτάσει, ενώ τα υπόλοιπα θα φτάσουν στα τέλη του 2023.

Η «συνδυασμένη» δύναμη μαχητικών Αυστραλίας και Ιαπωνίας θα φτάσει τα 219 αεροσκάφη, την ίδια στιγμή που η Κίνα διαθέτει μόνο 150 μαχητικά πέμπτης γενιάς πολλαπλών ρόλων τύπου J-20. Αυτό καθιστά τις δυνάμεις της Κίνας «ελλιπείς» και είναι πιθανό να επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το Πεκίνο θα δυσκολευτεί αρκετά να αντιμετωπίσει τον τεράστιο στόλο των F-35, ο οποίος σε περίπτωση εμπλοκών θα υποστηρίζεται από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times

Tags: AUKUSF-35J-20QUADΑΥΣΤΡΑΛΙΑΙΑΠΩΝΙΑΚΙΝΑ

Related Posts

μεταγωγικά - Πολεμική Αεροπορία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

24/12/2025 - 05:04
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

23/12/2025 - 20:37
cv90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

23/12/2025 - 18:25

Διαβάστε Επίσης

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά και κεντρικά

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert