OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Τα μικρά drones θα χάσουν σύντομα το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», λέει ο αρχηγός του γαλλικού στρατού

23/06/2024 - 08:31
drone - Δανία
Share on FacebookShare on Twitter

Το πλεονέκτημα που απολαμβάνουν τώρα τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στα πεδία των μαχών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, δεν είναι παρά «μια στιγμή στην ιστορία», δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλία, στρατηγός Πιερ Σιλ, στην αμυντική έκθεση Eurosatory 2024 στο Παρίσι.

«Αν και τα συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (αντι-drone) καθυστερούν και αφήνουν τον ουρανό ανοιχτό», πλέον αναπτύσσονται αντίμετρα, τόνισε ο στρατηγός Σιλ. «Ήδη σήμερα , το 75% των drones στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία χάνονται στον ηλεκτρονικό πόλεμο», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή κάποιες ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προστασίας από drones. Αλλά θα προστατευτούμε. Σήμερα, το σπαθί, δηλαδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι πιο δυνατό από την ασπίδα. Η ασπίδα θα μεγαλώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματικός.

Στη φετινή Eurosatory παρουσιάστηκαν δεκάδες συστήματα αντι-drones, ενώ εταιρείες όπως οι Safran, Thales και Hensoldt παρουσίασαν λύσεις «soft-kill» για την αντιμετώπιση των drones με ηλεκτρονικά μέσα.

Ρωσία - ουκρανικά drones

Ο Γάλλος στρατηγός δήλωσε ότι τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα του γαλλικού στρατού που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Scorpion, θα είναι όλα εξοπλισμένα με συστήματα anti-drone σε δύο χρόνια, συνδέοντας την ικανότητα ανίχνευσης με πυργίσκους που μπορούν να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο ή ένα πυρομαχικό των 40 mm.

Τα drones τύπου FPV (First Person View) πραγματοποιούν επί του παρόντος περίπου το 80% της καταστροφής στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, όταν πριν από οκτώ μήνες αυτά τα συστήματα δεν υπήρχαν, σύμφωνα με τον Σιλ.

Ο στρατηγός υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα συμβαίνει σε 10 χρόνια από τώρα, και ίσως μπορεί να τελειώσει ακόμα και σε μόλις ένα ή δύο χρόνια. Ο Γάλλος Α/ΓΕΕΔ ανέφερε το παράδειγμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2. Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τα τουρκικά drones είχαν χαρακτηριστεί «ο βασιλιάς του πολέμου», αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται πλέον, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν και να καταρριφθούν.

TB2 Bayraktar
Ουκρανικό TB2 Bayraktar.

 

Επίσης, είπε ότι δεν θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη γαλλική επιλογή ενός στρατού ελιγμών χτισμένου γύρω από μεσαία θωράκιση, με έμφαση στην ταχύτητα και την κινητικότητα. Τα οχήματα που παίρνει ο γαλλικός στρατός μέσω του προγράμματος Scorpion – τα Griffon, τα Serval και τα Jaguar – μπορούν να εξοπλιστούν είτε με ενεργητική είτε με παθητική προστασία, ακόμα κι αν η έντονη έμφαση στην προστασία από νάρκες σημαίνει ότι θα είναι «αρκετά ογκώδη», είπε ο στρατηγός Σιλ.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: DRONESΓΑΛΛΙΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

USS Gerald Ford
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

USS Gerald Ford: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σούδα και έφτασε στην Κροατία για επισκευές

28/03/2026 - 14:17
υποβρύχια - Γαλλία - Πολεμικό Ναυτικό
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Με πολύ ισχυρή πρόταση για Barracuda οι Γάλλοι στη μάχη για τα καινούργια υποβρύχια

28/03/2026 - 08:33
Tomahawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tomahawk: Πάνω από 850 πυραύλους cruise έχουν εκτοξεύσει οι ΗΠΑ – Εξαντλείται το απόθεμα

27/03/2026 - 12:49

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και βροχές στο Ιόνιο – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1864 η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή: Αδιανόητο το Ιράν να θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα

IDF: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν στην Τεχεράνη

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χάφταρ στη Βεγγάζη: Συζήτησαν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Αντιπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Καραγιάννη στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

Top News

Μαρινέλλα: Η μοιραία συναυλία στο Ηρώδειο που «πάγωσε» την Ελλάδα

Μαρινέλλα: «Αισθάνομαι μια φρικτή ανακούφιση και μια ενοχή, δεν είναι εύκολο», είπε ο Σταμάτης Φασουλής

Γιώργος Αυτιάς: Όταν έφευγε ο πατέρας μου, κλειδωνόμουν για δυο ώρες κλαίγοντας μπρούμυτα στο κρεβάτι μου

Σίσσυ Χρηστίδου: «Ακόμα δεν μπορώ να ακούσω φωνητικά μηνύματα ή να δω βίντεο της μαμάς μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert