«Ταφόπλακα» στην αμυντική βιομηχανία βάζει η Κομισιόν – Ζητάνε πίσω τις κρατικές ενισχύσεις

Τις κρατικές ενισχύσεις από την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, καθώς και από τη ΛΑΡΚΟ, ζητά η Κομισιόν, όπως προέκυψε από τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.




Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.



Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «αναζητούνται κοινές λύσεις, αλλά δύσκολες», όμως εάν βρεθεί «κοινός τόπος» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων, τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία και με τους επικεφαλής της τρόικας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, συζητούνται και άλλα εναλλακτικά σενάρια, ενώ απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για τα ΕΑΣ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση- σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, ‘Αμυνας και Περιβάλλοντος- αλλά μετά την Κυριακή και την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας.

Εκτός από το θέμα των τριών επιχειρήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του στελέχους της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ετέθη και το θέμα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των συστημικών τραπεζών, εν όψει και των νέων stress tests στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «οι θυγατρικές των τραπεζών (στα Βαλκάνια) θα συρρικνωθούν όσο πρέπει», όπως ζητεί η τρόικα.

Στη μαραθώνια σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετείχαν ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κόοπμαν, των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εθνικής ‘Αμυνας και Περιβάλλοντος, καθώς και μελών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.