Ταϊβάν: «Ετοιμάζει» εθνικό μαχητικό επόμενης γενιάς με αμερικανικά εξαρτήματα και κινητήρα

Η Ταϊβάν ζητά υποστήριξη από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των εθνικών μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς. Το έργο ανακοινώθηκε το 2017, με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση το 2025.

«Όσον αφορά την ανάπτυξη του μαχητικού επόμενης γενιάς, ελπίζουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την Ταϊβάν να το αναπτύξει η ίδια, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα, των αεροηλεκτρονικών συστημάτων, των συστημάτων ελέγχου, των περιβαλλοντικών ελέγχων και ούτω καθεξής, τα οποία είναι όλα μια ευκαιρία για την συνεργασία των δύο χωρών», ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τον επικεφαλής της Aerospace Industrial Development Corp, Hu Kai-Hung.

Σχεδιασμένο να κυκλοφορήσει το 2024, το πρωτότυπο του αεροσκάφους θα διαθέτει τον κινητήρα F414-GE-400 της General Electric, ο οποίος τροφοδοτεί επίσης το F/A-18E/F Super Hornet της Boeing και το νοτιοκορεατικό μαχητικό KF-X της KAI.

Το αεροσκάφος αναμένεται να διαθέτει πρόσθετα δυτικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των αεροηλεκτρονικών συστημάτων της L3 Harris και των εκτινασσόμενων καθισμάτων Martin-Baker, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Up Media στην Ταϊβάν.

Η χώρα χρησιμοποιεί επί του παρόντος το αμερικανικό F-16, το γαλλικό Mirage και το τριών δεκαετιών F-CK-1 Ching-kuo Indigenous Defense Fighter.

Η Ταϊπέι αναβαθμίζει 141 παλαιότερα F-16, που εισήχθησαν τη δεκαετία του 1990, στην έκδοση Viper, ενώ έχει παραγγείλει 66 νέα μαχητικά F-16V.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters