Taurus στην Ουκρανία: Διστακτικός, αλλά το εξετάζει ο Όλαφ Σολτς

Πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Taurus ζητά σε κάθε ευκαιρία από τη Γερμανία η Ουκρανία, όμως φαίνεται πως η σχετική απόφαση μάλλον θα καθυστερήσει.

Το επιχείρημα που διατυπώνει η γερμανική καγκελαρία είναι πως εάν το αίτημα ικανοποιηθεί, οι πύραυλοι αυτοί μπορεί να φθάσουν μέχρι το ρωσικό έδαφος κλιμακώνοντας την σύρραξη.

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε σε σημερινή του συνέντευξη ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ.

Αλλά σε ό,τι αφορά τους πυραύλους Taurus απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια. «Όπως και το παρελθόν, θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή κάθε απόφαση, όποια είναι εφικτή, όποια έχει νόημα, ποια μπορεί να είναι η συμβολή μας», είπε.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό ZDF, ο Γερμανός καγκελάριος επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία μελετά επί του παρόντος τους τεχνικούς περιορισμούς των πυραύλων Taurus πριν παραδοθούν στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε την Παρασκευή, 11/8/2023, πως το υπουργείο Άμυνας διαβουλεύεται αυτή την περίοδο υπό συνθήκες μυστικότητας με τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να τροποποιηθούν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά των Taurus και κυρίως να περιοριστεί η εμβέλειά τους.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο Όλαφ Σολτς είναι πιθανόν να επιλέγει την τακτική που ακολούθησε και με την αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία: έπεισε ή παρακίνησε τις ΗΠΑ να δεσμευτούν πως θα στείλουν Abrams, πριν δώσει ο ίδιος τη συγκατάθεσή του.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας, με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους να τάσσονται υπέρ της αποστολής «εδώ και τώρα» των Taurus στην Ουκρανία.