TB2 Bayraktar: «Έπεσαν οι υπογραφές» για την αγορά των τουρκικών UAV από την Αλβανία

Η Αλβανία υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την αγορά τριών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar με την τουρκική εταιρεία Baykar.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι τα τουρκικής κατασκευής TB2 Bayraktar θα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν κατά των απειλών για την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και για να βοηθήσουν την αστυνομία. Ο Ράμα σημείωσε ότι τα τουρκικά UAV θα χρησιμοποιηθούν σε τομείς όπως η επιτήρηση αλβανικών εδαφών, ο εντοπισμός αγρών κάνναβης και η παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής στα Τίρανα, στην οποία παρευρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ο Ράμα είπε ότι ποτέ δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα drones σε πόλεμο, αλλά ότι θα είναι «οπλισμένα και έτοιμα για μάχη ενάντια σε κάθε είδους κατάσταση».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έδωσε πληροφορίες για την ημερομηνία παράδοσης ή εάν θα υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες. Περίπου 30 άτομα θα εκπαιδευτούν στη χρήση των TB2 Bayraktar. Η Αλβανία, η οποία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 2009, δεν διαθέτει πολεμικά αεροσκάφη.

Στη δήλωση του Baykar, ανέφερε ότι με τη σύμβαση εξαγωγής που υπογράφηκε με την Αλβανία, ο αριθμός των χωρών στις οποίες θα εξάγονται τα TB2 Bayraktar έχει φτάσει τις 27.

Με πληροφορίες από: DW (τουρκική υπηρεσία) / Φωτογραφία Baykar