TB2 Bayraktar: Η Πολωνία παρέλαβε την 1η παρτίδα τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η τουρκική εταιρεία Baykar παρέδωσε την πρώτη παρτίδα έξι μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων TB2 Bayraktar (UCAV) στην Πολωνία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη το 2021.

Ο αντιπρόεδρος της Πολωνίας και υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλαζάκ, δήλωσε: «Σήμερα, λάβαμε την πρώτη παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Τα επόμενα συστήματα UAV θα εισάγονται με συνέπεια στις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να κάνουμε την Πολωνία ασφαλή».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με Πολωνούς στρατιώτες, ο Μπλαζάκ είπε ότι η χώρα του παρήγγειλε τα drones προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός αξιωματούχος υπενθύμισε ότι «εκείνη την εποχή», η αντιπολίτευση της χώρας είχε επικρίνει την αγορά λέγοντας ότι «δεν θα χρειαστεί στην άμυνα της Πολωνίας».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δείχνει ότι έκαναν λάθος. Είχαμε δίκιο ότι είναι ένα αποτελεσματικό όπλο. Αυτό το όπλο, στα χέρια των Ουκρανών, επιτρέπει την αποτελεσματική άμυνα του εδάφους τους», πρόσθεσε.

Η σύμβαση για την προμήθεια των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων με τέσσερις παρτίδες TB2 Bayraktar υπογράφηκε τον Μάιο του 2021. Κάθε μία από τις παρτίδες περιλαμβάνει έξι οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρεις κινητούς σταθμούς ελέγχου. Συνολικά, 24 UCAV θα εισέλθουν στο απόθεμα του πολωνικού στρατού.

Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την παράδοση ραντάρ SAR, προσομοιωτές και ένα απόθεμα ανταλλακτικών, καθώς και την παράδοση πυραύλων MAM-L και MAM-C κατευθυνόμενων με λέιζερ που αναπτύχθηκαν από την Roketsan και χρησιμοποιούνται στα Bayraktar.

Πηγή: Daily Sabah / Φωτογραφία ΥΠΑΜ Πολωνίας