Τέλος στα σενάρια – ΥΕΘΑ: Ειλημμένη η απόφαση για την αγορά των Belharra

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου «Belharra» είναι ειλημμένη.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Τονίζεται, δε, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι συμβάσεις για τις Belharra θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς ψήφιση.

Η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ έρχεται ως απάντηση στα σενάρια που δρομολογήθηκαν μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι εγκρίθηκε από την Αμερικανική κυβέρνηση η «δυνητική πώληση» τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, στην Ελλάδα.

Η ίδια ανακοίνωση – που θεωρούσε εκ των πραγμάτων ότι η απόφαση για τις γαλλικές φρεγάτες Belhara δεν είναι «τελειωμένη» – γινόταν γνωστό ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε το OnAlert πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου «Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra και των επιπλέον 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale».

Το ρεπορτάζ του OnAlert ανέφερε ακόμη πως «οι διαβουλεύσεις της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) με τη γαλλική πλευρά για την τελική διαμόρφωση και τον οπλισμό των Belharra, αλλά και για την τεχνική υποστήριξή τους δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Πάντως, μετά και τις σημερινές εξελίξεις, δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Γαλλίας για τις Belharra να επισπευσθούν, όσο αυτό είναι δυνατό.