«Τινάζει την μπάνκα» η Πολωνία με την προμήθεια IBCS αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ [pics]

Η Πολωνία «τινάζει την μπάνκα στον αέρα» με την προμήθεια ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διοίκησης Μάχης (Integrated Battle Command System – IBCS) αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από την συμφωνία που υπέγραψε με τις ΗΠΑ, παρουσία του Πολωνού Υπουργού Άμυνας αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στη νατοϊκή χώρα.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Πολωνία έχει πραγματοποιήσει έναν τεράστιο όγκο προμηθειών με πολυάριμα εξοπλιστικά προγράμματα, από μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, φρεγάτες, στοιχεία πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα αεράμυνας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πολωνία ότι επί του παρόντος έχει αμυντικές δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 4% επί του ΑΕΠ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο NATO. Ωστόσο, η αγορά του IBCS έχει στρατηγική σημασία, αφού πλέον θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα και την ενοποίηση των πρόσφατων στρατιωτικών εξοπλισμών, αλλά και την αποτελεσματικότητα της αντιπυραυλικής και αντιβαλλιστικής άμυνας της χώρας. Σημειώνεται ότι το IBCS αναμένεται να παραδοθεί έως το 2031 βάσει της συμφωνίας.

Ο Υπουργός Άμυνας, Βλάντισλαβ Κοσινιάκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Πολωνία είναι η δεύτερη μόλις χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, που θα είναι εξοπλισμένη με το IBCS, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε από την πλευρά του πως: «Είδαμε με τα μάτια μας στην Ουκρανία πόσο κρίσιμη είναι η αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα και αυτή η προμήθεια θα προσφέρει στην Πολωνία τα καλύτερα, πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία για να υπερασπιστεί το έδαφος του NATO».