Type 054B: Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας απέκτησε μια νέα φρεγάτα με προηγμένα χαρακτηριστικά [pics]

Μια νέα φρεγάτα για το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό (PLAN), που ονομάστηκε ανεπίσημα Type 054B, καθελκύστηκε στο Hudong-Zhonghua της Σαγκάης τη νύχτα του Σαββάτου, 26 Αυγούστου.

Η φρεγάτα Type 054B, είναι ένας εντελώς νέος τύπος φρεγάτας, που πιστεύεται ότι έχει εκτόπισμα περίπου 6.000 τόνους με πλήρες φορτίο και ως εκ τούτου περίπου 50% μεγαλύτερο από την προηγούμενη κινεζική φρεγάτα Type 054Α, όπως αναφέρει το Naval News.

Όπως αναμενόταν, το Type 054B θα φέρει ένα σύστημα πυραύλων εκτόξευσης με 32 κελιά (VLS) στην πλώρη. Ωστόσο, ο τύπος του VLS παραμένει ασαφής, με έναν υποψήφιο να είναι το ίδιο σύστημα που έχει τοποθετηθεί στην φρεγάτα Type 054A, ικανό να εκτοξεύσει τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς SAM και τους ανθυποβρυχιακούς πυραύλους Yu-8 HQ-16. Επίσης πιθανό παραμένει το «Universal VLS» που χρησιμοποιείται στα πλοία Type 055 και Type 052D, ικανό να εκτοξεύει αντιπλοϊκούς πυραύλους SAM (AShM).

Τα συστήματα αεράμυνας στο νέο πλοίο είναι παρόμοια με αυτά στα αντιτορπιλικά Type 055 και 052D. Μια αναμενόμενη αποκάλυψη ήταν η χρήση ενός κύριου πυροβόλου 100 mm, σε αντίθεση με την Τype 054A που φέρει πυροβόλο 76 mm.

Ο πυργίσκος για το νέο όπλο έχει κάποιες οπτικές ομοιότητες με το πυροβόλο όπλο H/PJ-87 100 mm, το οποίο εξοπλίζει τα αντιτορπιλικά Type 051C, Type 052B και Type 052C και τις δύο φρεγάτες Type 054. Η ακριβής σχέση μεταξύ του νέου όπλου και του παλαιότερου τύπου παραμένει ασαφής.

Όσον αφορά τους αισθητήρες, το Type 054B χρησιμοποιεί το νέο περιστρεφόμενο ενεργό ραντάρ με ηλεκτρονική σάρωση (AESA), όπως αναμενόταν. Το πλοίο μεταφέρει επίσης τον αναμενόμενο εξοπλισμό σόναρ για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό κατασκευάζει δύο ακόμη φρεγάτες του ίδιου τύπου, υποδηλώνοντας ότι είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τις φρεγάτες Type 054.

Πηγή: Naval News / Φωτογραφία Twitter