Type 212CD: Γερμανία και Νορβηγία ξεκινούν την από κοινού κατασκευή έξι νέων υποβρυχίων – Τα χαρακτηριστικά τους

Η Γερμανία και η Νορβηγία ξεκινούν την από κοινού κατασκευή και ανάπτυξη καινούργιων υποβρυχίων που θα ονομάζονται Type 212CD προκειμένου να ενισχύσουν τις ναυτικές δυνάμεις τους αλλά και την διμερή τους στρατιωτική συνεργασία. Ο σχεδιασμός των νέων αυτών υποβρυχίων θα βασίζεται στα υποβρύχια Type 212A που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται τόσο από το γερμανικό όσο και από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό (κλάση Todaro).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Ιουλίου του 2021, η νορβηγική και η γερμανική υπηρεσία προμηθειών υπέγραψαν σύμβαση συνολικής αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με την γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp Marine Systems που προέβλεπε την κατασκευή έξι υποβρυχίων Type 212CD (Common Design) εκ των οποίων τα δύο θα παραδοθούν στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και τα υπόλοιπα τέσσερα στις νορβηγικές ναυτικές δυνάμεις, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2029.

Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας (αριστερά) υπογράφει συμφωνία για στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τον Γερμανό ομόλογό του (δεξιά). Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Νορβηγίας

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, ξεκίνησε η λειτουργία της «πιο σύγχρονης εγκατάστασης για την κατασκευή και ανάπτυξη συμβατικών υποβρυχίων στον κόσμο, των Type 212CD», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νορβηγός Υπουργός Άμυνας. Οι δύο χώρες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα κοινό πρόγραμμα για την διαχείριση του κύκλου ζωής των υποβρυχίων που θα διευκολύνει την υλικοτεχνική υποστήριξη, τη συντήρηση και την ενσωμάτωση μελλοντικών αναβαθμίσεων στο στόλο.

Τα νέα υποβρύχια θα είναι μεγαλύτερα από τους προκατόχους τους, καθώς θα έχουν μήκος 73 μέτρα, συγκριτικά με τα 56 μέτρα των Type 212A. Επίσης, θα έχουν εκτόπισμα 2.522 τόνους, βελτιωμένους αισθητήρες, μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία – εμβέλεια και stealth ιδιότητες που θα τους επιτρέπουν να εκτελούν αποστολές κοντά σε εχθρικές περιοχές.

Φωτογραφίες αρχείου