Type 23: Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον τρεις μεταχειρισμένες φρεγάτες από τη Βρετανία

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά τουλάχιστον τριών μεταχειρισμένων φρεγατών Type 23 από την Βρετανία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκικές αμυντικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία χρειάζεται φρεγάτες που διαθέτουν δυνατότητες αεράμυνας καθώς σύντομα θα αποσύρει τις φρεγάτες της κατηγορίας G που είναι άνω των 40 ετών.

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό χρησιμοποιεί 12 φρεγάτες Type 23 που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά της ΕΣΣΔ. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας κάθετης εκτόξευσης Seawolf και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon.

Η αγορά προκάλεσε «έκπληξη» σε πολλούς, καθώς η Τουρκία έχει ξεκινήσει την παραγωγή τοπικά σχεδιασμένων φρεγατών κατηγορίας Istanbul στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος MILGEM. Η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει τέσσερις τέτοιες φρεγάτες και μέχρι στιγμής έχει παραδώσει μόνο μία, η οποία θα ενταχθεί στο τουρκικό ναυτικό φέτος.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα πρέπει να συγκεντρώσει μια ναυτική δύναμη που αποτελείται από πολλές φρεγάτες για να συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu.

«Χρειαζόμαστε μια γρήγορη λύση, ένα κάλυμμα του κενού μέχρι τα εθνικά μας προγράμματα να καλύψουν τη διαφορά», δήλωσε αμυντική πηγή από την Τουρκία.

Οι βρετανικές Type 23 είναι μεγαλύτερες από τις φρεγάτες κλάσης Istanbul της Τουρκίας και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια στην ανοιχτή θάλασσα.  Οι πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των πλοίων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και το εκτιμώμενο κόστος για κάθε πλοίο θα είναι περίπου 25-30 εκατομμύρια δολάρια.

«Μόλις παραδοθούν, οι αναβαθμίσεις των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου θα διαρκέσουν τουλάχιστον 18 μήνες έως δύο χρόνια».

Η Βρετανία ήρε πλήρως όλους τους περιορισμούς του στις εξαγωγές εξοπλισμων στην Τουρκία τον περασμένο Μάιο, που επιβλήθηκαν μετά την επίθεση της Άγκυρας το 2019 στη βορειοανατολική Συρία. Η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων Rolls-Royce αναμένεται να κατασκευάσει τον κινητήρα για το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, το TF-X.

Με πληροφορίες από: Middle East Eye