Type 26: Η νέα φρεγάτα του Royal Navy θα καθυστερήσει έναν χρόνο και θα κοστίσει «ακριβά»

Η νέα προηγμένη φρεγάτα Type 26 που κατασκευάζεται για το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, θα καθυστερήσει να παραδοθεί τουλάχιστον ένα χρόνο, όπως αποκάλυψε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπέν Ουάλας.

Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς θα κοστίσει στο Υπουργείο επιπλέον 233 εκατομμύρια λίρες, από το αρχικό κόστος.

Η φρεγάτα Type 26 κατασκευάζεται στη Σκωτία και αναμένεται να αντικαταστήσει τον παλιό στόλο των πλοίων Type 23 κλάσης Duke του Royal Navy.

Το πρώτο από τα έξι πλοία που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν, το HMS Glasgow, επρόκειτο να τεθεί σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2027. Ωστόσο, ο Μπεν Ουάλας ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει ένα χρόνο, ενώ κατηγόρησε την πανδημία του κορωνοϊού και άλλες «προκλήσεις» για την καθυστέρηση.

«Λόγω του αντίκτυπου του Covid-19, όπου το ναυπηγείο Govan χρειάστηκε να κλείσει για αρκετές εβδομάδες, και άλλες τυπικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν, το Τμήμα προβλέπει καθυστέρηση 12 μηνών στην αρχική ικανότητα λειτουργίας της φρεγάτας Type 26 από τον Οκτώβριο του 2027 έως τον Οκτώβριο του 2028», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά από ερωτήσεις βουλευτών.

Οι νέες προηγμένες φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες «σαν αστακός», αφού θα διαθέτουν αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου Future Cruise/Anti–Ship Weapon, ένα πυροβόλο 5 ιντσών τύπου Mk45 Mod 4A και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου Sea Ceptor, που θα εκτοξεύουν βλήματα τύπου «Common Anti-Air Modular Missile  – CAMM».

Με πληροφορίες από: The Mirror / Φωτογραφία αρχείου