Type 26: Στιγμή ορόσημο για τις φρεγάτες του βρετανικού Ναυτικού – Σε λίγες μέρες «πέφτει στο νερό» η πρώτη

Type 26

Η πρώτη προηγμένη φρεγάτα κλάσης Type 26 του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας, η «HMS GLASGOW», ξεκίνησε τη διαδικασία «float off», λίγο πριν πέσει στο νερό για πρώτη φορά.

Τις επόμενες ημέρες, το πλοίο θα πραγματοποιήσει μια σειρά από πολύπλοκους ελιγμούς που θα το μεταφέρουν από το ναυπηγείο Govan της BAE Systems, σε μια φορτηγίδα προτού ρυμουλκηθεί σε μια τοποθεσία βαθέων υδάτων στα δυτικά της Σκωτίας.

Μόλις ρυμουλκυθεί, η διαδικασία float off θα ολοκληρωθεί με την αργή βύθιση της βάσης της φορτηγίδας για αρκετές ώρες έως ότου το «HMS GLASGOW» εισέλθει πλήρως στο νερό. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στο ναυπηγείο Scotstoun της BAE System, όπου θα υποβληθεί στα τελευταία στάδια της κατασκευής πριν αρχίσει τις δοκιμές.

Η διαδικασία float off είναι ένας πιο σύγχρονος, αποτελεσματικός και χαμηλού κινδύνου τρόπος εισόδου ενός πλοίου στο νερό. Η φρεγάτα κλάσης Type 26, «HMS GLASGOW» βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2017 και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία έως το 2028, ενώ οι άλλες δύο φρεγάτες, «HMS CARDIFF» και «HMS BELFAST», βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Govan.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, επισκέφθηκε σήμερα τη Γλασκώβη για να δει την πρόοδο που σημειώνεται στη νέα φρεγάτα Type 26. «Πιστεύω ότι είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα του εργατικού δυναμικού εδώ, που έχει κατασκευάσει βασικά το κορυφαίο ανθυποβρυχιακό πολεμικό πλοίο στον κόσμο», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΑΜ.

Με πληροφορίες από: Naval News / Φωτογραφία BAE Systems