Type 31: Γιατί θα καθυστερήσει η παράδοση της δεύτερης βρετανικής φρεγάτας – Ξεκίνησε η κατασκευή της τέταρτης Type 26

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας θα καθυστερήσει σημαντικά να παραλάβει τις νέες φρεγάτες Type 31, καθώς οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο της Σκωτίας είναι έτοιμοι να κατέβουν σε απεργία για εβδομάδες, στη μάχη τους για υψηλότερους μισθούς.

Περίπου 100 εργαζόμενοι στο ναυπηγείο Rosyth πρόκειται να απεργήσουν, ενώ ο Bob MacGregor, περιφερειακός βιομηχανικός υπεύθυνος της Unite (του εργατικού συνδικάτου), προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι ήταν «έτοιμοι να κάνουν 12 εβδομάδες ολικής απεργίας για να επιτύχουν μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών».

Το συνδικάτο ισχυρίστηκε ότι η απεργία θα απειλούσε την πρόοδο στην κατασκευή της φρεγάτας και του συμβολαίου αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η  δεύτερη φρεγάτα Type 31 ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2023 και αναμένεται να παραδοθεί εώς το 2028, αλλά πλέον υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το χρονοδιάγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού να «πάει πίσω».

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παραγγείλει πέντε φρεγάτες τύπου 31, οι οποίες είναι γνωστές ως κλάση Inspiration. Το πλοίο HMS Venturer είναι το πρώτο που κατασκευάζεται, ακολουθούμενο από τα Active, Formidable, Bulldog και Campbeltown. Όταν παραδοθούν, τα σκάφη μήκους 139 μέτρων θα μεταφέρουν 107 άτομα πλήρωμα.

Ξεκίνησε η κατασκευή της τέταρτης φρεγάτας Type 26 

Στις 4 Απριλίου 2023, το ναυπηγείο Govan της BAE Systems στη Σκωτία, έκοψε τον πρώτο χάλυβα της τέταρτης φρεγάτας ανθυποβρυχιακού πολέμου Type 26 (ASW), της μελλοντικής «HMS Birmingham», για το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης Type 26, «HMS GLASGOW» βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2017 και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία έως το 2028, ενώ οι άλλες δύο φρεγάτες, «HMS CARDIFF» και «HMS BELFAST», βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Govan.

Οι φρεγάτες Type 26 αναμένεται να αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο των πλοίων Type 23 κλάσης Duke του Royal Navy.

Το πρώτο από τα έξι πλοία που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν, το HMS Glasgow, επρόκειτο να τεθεί σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2027. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει ένα χρόνο, ενώ κατηγόρησε την πανδημία του κορωνοϊού και άλλες «προκλήσεις» για την καθυστέρηση.

Οι νέες προηγμένες φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες «σαν αστακός», αφού θα διαθέτουν αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου Future Cruise/Anti–Ship Weapon, ένα πυροβόλο 5 ιντσών τύπου Mk45 Mod 4A και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου Sea Ceptor, που θα εκτοξεύουν βλήματα τύπου «Common Anti-Air Modular Missile  – CAMM».

Με πληροφορίες από: Naval News, scotsman.com