U.S Army: Αυτό είναι το νέο σύστημα αεροπορικής άμυνας του Στρατού των ΗΠΑ [pic]

Ένα νέο προηγμένο πυραυλικό σύστημα θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (U.S Army) το οποίο θα καλύψει βασικές ανάγκες αεροπορικής προστασίας και άμυνας στις δυνάμεις πεζικού, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης.

Συστήματα όπως οι Patriot ή οι S-400  μονοπωλούν το ενδιαφέρον σχετικά με συστήματα αεροπορικής άμυνας, ωστόσο αυτά είναι μακράς εμβέλειας, με αποτέλεσμα συχνά να μην λαμβάνονται υπόψη εξίσου σημαντικά και συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, κάτι που αμερικανικός Στρατός όμως θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα, όπως φαίνεται με το νέο σύστημα MSHORAD που θα αποκτήσει.

Υψηλόβαθμο στέλεχος που συνεργάζεται με τον Στρατό των ΗΠΑ (U.S Army) δήλωσε πρόσφατα πως τα πρώτα πέντε συστήματα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας «Maneuver Short Range Air Defense System» ή αλλιώς «MSHORAD» , έχουν προγραμματιστεί να παραληφθούν για δοκιμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Το παράδειγμα Stryker

Μια προηγμένη έκδοση του νεότερου αυτού συστήματος είναι μια νέα παραλλαγή του οχήματος Stryker, που διαθέτει αναβαθμισμένο πυργίσκο με δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Hellfire, ένα πυροβόλο όπλο των 30 χιλιοστών τύπου M230LF, ένα πολυβόλο 7.62 χιλιοστών και μια ακόμα εξωτερική πλατφόρμα εκτόξευσης τεσσάρων βλημάτων τύπου Stinger.

Τα νέα αυτά κινητά συστήματα αεράμυνας θα παρέχουν τη δυνατότητα προστασίας σε δυνάμεις πεζικού οι οποίες θα πραγματοποιούν ελιγμούς στο πεδίο της μάχης, εναντίον εναέριων απειλών που προέρχονται από συμβατικά αεροσκάφη ή και drones.

Σύμφωνα με στελέχη του Στρατού, τα συστήματα MSHORAD θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, ενώ είναι αρκετά αισιόδοξοι πως μέχρι το δημοσιονομικό έτος του 2023 περίπου  ο Στρατός (U.S Army) θα έχει αναπτύξει περίπου 144 συστήματα MSHORAD εξοπλίζοντας πλήρως τέσσερα τάγματα.

Με πληροφορίες από: Defence Blog