USAF: Απογειώνονται ξανά τα F-35 – Τέλος στην ανησυχία για τα τεχνικά προβλήματα

Ο στόλος των μαχητικών F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκινάει και πάλι τις κανονικές πτητικές λειτουργίες μετά από ελέγχους εκατοντάδων εξαρτημάτων των εκτινασσόμενων καθισμάτων.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε να καθηλώσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35Α, λόγω ενός ελαττωματικού εξαρτήματος μέσα στο εκτινασσόμενο κάθισμα του, κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει τον πιλότο να βγει από το αεροσκάφος με ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε πρόβλημα στις εκρηκτικές συσκευές (CAD) που δίνουν την απαιτούμενη ώθηση για την εκτίναξη του καθίσματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την USAF, ορισμένες παρτίδες τέτοιων συστημάτων χαρακτηρίστηκαν από την εταιρεία Martin – Baker, η οποία κατασκευάζει τα εκτινασσόμενα καθίσματα, ως «ελαττωματικά» και «ότι χρήζουν άμεσης αντικατάστασης».

Οι τεχνικοί σέρβις επιθεώρησαν 706 εξαρτήματα από 349 μαχητικά F-35, καθώς και τα ανταλλακτικά, δήλωσε η εκπρόσωπος της Διοίκησης Air Combat, Alexi Worley. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου 376 F-35A στο στόλο της.

Από αυτά τα εξαρτήματα, οι επιθεωρητές θεώρησαν ότι τέσσερα θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα και αντικαταστάθηκαν.

Η εταιρεία Martin – Baker δήλωσε στους Air Force Times στις 7 Αυγούστου ότι οι έλεγχοι εκτίναξης καθισμάτων που ο στρατός ξεκίνησε τον Ιούλιο δεν αποκάλυψε ελαττωματικά εξαρτήματα σε κανένα άλλο αεροσκάφος, αφήνοντας αυτό που βρέθηκε στην αεροπορική βάση Hill τον Απρίλιο το μόνο ελαττωματικό εξάρτημα που βρέθηκε σε F-35.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου