USS Harry Truman: Οι ΗΠΑ «δάνεισαν» το αεροπλανοφόρο στο NATO για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Με τη συνεχή απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το NATO ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση στην περιοχή με το όνομα Neptune Strike 22. Σε μια κίνηση που υποδηλώνει τις υψηλές εντάσεις, το Ναυτικό των ΗΠΑ έθεσε ένα από τα πυρηνικά αεροπλανοφόρα του, το USS Harry Truman, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε τις δικές του ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής στην οποία θα επιχειρήσει το NATO.

Το Truman Carrier Strike Group ηγείται της 12ήμερης άσκησης και σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, το Neptune Strike 22  έχει σχεδιαστεί για να επιδείξει την ικανότητα της υπερατλαντικής συμμαχίας να ενσωματώνει τις δυνατότητες κρούσης ενός πυρηνικού αεροπλανοφόρου και των συνοδευτικών του σκαφών στις δυνατότητες αποτροπής του NATO.

«Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman θα τεθεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του NATO και θα χρησιμεύσει ως το επίκεντρο αυτής της μακροχρόνιας προγραμματισμένης δραστηριότητας που ενισχύει την ικανότητα των συμμάχων να συνεργάζονται αποτελεσματικά», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, John F. Kirby.

Η άσκηση «Neptune Strike 22» και η Ρωσία 

Το Πεντάγωνο είχε σχεδιάσει για πρώτη φορά την άσκηση «Neptune Strike» το 2020 και δεν είχε υπόψη τη Ρωσία όταν το έκανε. Ως αποτέλεσμα, η άσκηση αυτή δεν είναι προσαρμοσμένη στη συγκεκριμένη επιχειρησιακή κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Ευρώπη.

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Truman, με σημείο αναφοράς το ομώνυμο αμερικανικό αεροπλανοφόρο περιλαμβάνει επίσης το καταδρομικό USS San Jacinto με κατευθυνόμενους πυραύλους, τα αντιτορπιλικά USS Bainbridge, USS Cole, USS Gravely και USS Jason Dunham και τη φρεγάτα του νορβηγικού Ναυτικού HNoMS Fridtjof Nansen,.

Αρχικά, η ομάδα κρούσης των αερομεταφορέων είχε προγραμματιστεί να παραμείνει στη Μεσόγειο για μερικές εβδομάδες. Αλλά οι εντάσεις με τη Ρωσία οδήγησαν τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, να διατάξει τον ναυτικό σχηματισμό να παραμείνει περισσότερο στην περιοχή προκειμένου να καθησυχάσει τους συμμάχους του NATO.

Με πληροφορίες από: 19fortyfive