USS Nimitz: «Τέλος» για το ιστορικό αεροπλανοφόρο – Το U.S Navy αποκάλυψε τον παροπλισμό του

Ένα από τα πιο ιστορικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (U.S Navy), το αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναμένεται να τεθεί εκτός υπηρεσίας και να παροπλιστεί στα μέσα της δεκαετίας, όπως δήλωσαν επίσημα Αμερικανοί αξιωματούχοι στο διεθνές περιοδικό αμυντικών αναλύσεων Janes. Συγκεκριμένα, στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είπαν χαρακτηριστικά ότι το USS Nimitz θα απομακρυνθεί από τον ενεργό στόλο στο οικονομικό έτος 2025 και η διαδικασία για να τεθεί εκτός λειτουργίας θα ξεκινήσει το 2027.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν συζητήσεις σε κύκλους του U.S Navy σχετικά με τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου «ζωής» αλλά και υπηρεσίας του αεροπλανοφόρου USS Nimitz, για να μην αποδυναμωθεί ο στόλος αεροπλανοφόρων του Στόλου, όμως όπως φάνηκε στο αίτημα των αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023, το μέλλον του πλοίο φάνηκε «δυσοίωνο».

Ωστόσο, τα «σενάρια» και οι φήμες για το USS Nimitz τερματίστηκαν, αφού το αμερικανικό Ναυτικό επιβεβαίωσε τον παροπλισμό του αεροπλανοφόρου, ενώ έγινε αναφορά στην ιστορική πορεία και υπηρεσία του πλοίου, καθώς επίσης και στο μέλλον του στόλου πλοίων ίδιας κατηγορίας του U.S Navy, που περιμένει πλέον την άφιξη των αεροπλανοφόρων επόμενης γενιάς κλάσης Gerald R. Ford.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα αυτά πλοία, θα είναι σαφώς αναβαθμισμένα και έχουν κατασκευαστεί για να ενσωματώνουν εξελιγμένα λειτουργικά συστήματα, μεγαλύτερη δύναμη πυρός (ως προς τα πτητικά μέσα και οπλικά συστήματα που θα φέρουν), γεγονός που θα τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση επιχειρήσεων και πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επιχειρησιακή ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2022.