V-22 Osprey: Καθηλώθηκε «αδιευκρίνιστος αριθμός» αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων

Καθηλώθηκε αδιευκρίνιστος αριθμός στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου V-22 Osprey, σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμου αξιωματούχου του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, καθώς φαίνεται ότι παραμένει τεράστιο ζήτημα η τεχνική δυσλειτουργία του συστήματος μετάδοσης ταχυτήτων, που προκάλεσε  την συντριβή τέτοιων ελικοπτέρων το 2022.

Συγκεκριμένα, ένας συγκεκριμένος αριθμός από V-22 Osprey που υπηρετούν στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είναι καθηλωμένος και τίθεται υπό ενδελεχή εξέταση προκειμένου να αντικατασταθεί ένα προβληματικό τμήμα του κινητήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόλος των ελικοπτέρων αυτού του τύπου είχε καθηλωθεί στα τέλη του Αυγούστου 2022, πάλι για την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία, για ευνόητους λόγους, αναφορικά με τον ακριβή αριθμό που έχει προσγειωθεί και απέχει από εκπαιδευτικές ή άλλου είδους αποστολές. Αυτό όμως την ίδια στιγμή σημαίνει ότι παραμένει σε ενεργή υπηρεσία ένα μέρος του στόλου των V-22 σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το «μαύρο» 2022 για τα Osprey

Πράγματι, ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις των V-22 Osprey δεν σταματούν εντελώς και η εκπαίδευση και οι επιχειρήσεις για ορισμένα ελικόπτερα θα συνεχιστούν, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης ταχυτήτων (hard clutch engagement) με την εμπλοκή του συμπλέκτη, είναι κάτι που απασχολεί τους Αμερικανούς ήδη από το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ήταν μια «μαύρη χρονιά» για τα στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου V-22 Osprey. Στα μέσα Μαρτίου σημειώθηκε συντριβή ενός τέτοιου ελικοπτέρου στη βόρεια Νορβηγία κατά την διάρκεια της άσκησης NATO Cold Response, με το τετραμελές πλήρωμα να χάνει την ζωή του. Έπειτα, στις αρχές Ιουνίου ένα V-22 Osprey συνετρίβη σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο στη νότια Καλιφόρνια, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 4 στρατιώτες. Τέλος, στις 12 Αυγούστου 2022, ένα ελικόπτερο ίδιου τύπου πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση και στη συνέχεια «παγιδεύτηκε» σε φυσικό καταφύγιο στο νησί Σένγια της Νορβηγίας.