Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεταφορά τουρκικών τεθωρακισμένων στη Λιβύη [vid]

Η Τουρκία αδιαφορεί για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις σχετικά με την απαγόρευση αποστολής όπλων και δυνάμεων στη Λιβύη και το δείχνει με τον πλέον πιο έμπρακτο τρόπο.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» εντόπισε την Τετάρτη, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μια τουρκική φρεγάτα η οποία συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης, όπως ανέφερε σήμερα μια γαλλική στρατιωτική πηγή.

Το φορτηγό πλοίο Bana, με σημαία Λιβάνου, έπιασε την Τετάρτη στο λιμάνι της Τρίπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ώρες αργότερα στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν βίντεο με πλάνα από το εσωτερικό του πλοίου:

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Marine Traffic, που παρακολουθεί όλα τα πλοία σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε ότι το Bana έπλεε σήμερα το απόγευμα στα ανοιχτά της Σικελίας.

Έρχονται κυρώσεις για την Τουρκία;

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, τάχθηκε μερικές μέρες νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν να συνεχίζεται η παράδοση όπλων από το εξωτερικό στις δύο αντίπαλες πλευρές του λιβυκού εμφυλίου, αλλά και η άφιξη νέων ξένων μαχητών στην χώρα.

Σε συνάντηση που είχε με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Μάας δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν ψευδαισθήσεις» για την Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και ότι το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα καθιστά σαφές προς όλους όσοι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων «ότι αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ αναγνώρισε πάντως ότι αυτού του είδους τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε μια νύχτα και έκανε λόγο για ενδεχόμενη συνάντηση των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη του Βερολίνου, σε υπουργικό επίπεδο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας η οποία διοργανώνεται στο Μόναχο από 14 έως 16 Φεβρουαρίου.