Virginia: «Η Αυστραλία θα αγοράσει τρία πυρηνικά υποβρύχια με option για άλλα δύο» λέει ο Λευκός Οίκος

Η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση άλλων δύο, είπε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Βρετανίας, Άντονι Αλπανέζι και Ρίσι Σούνακ, πρόκειται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της σύμπραξης AUKUS (σ.σ. της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ) στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αγορά των αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στο πλαίσιο της AUKUS, σε αυτό που ο κ. Αλμπανέζι έχει χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο άλμα εμπρός» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων που έχει κάνει ποτέ η χώρα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, διεξάγονταν παρασκηνιακά συνομιλίες σε βάθος ανάμεσα στην Καμπέρα, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απόκτηση από την Αυστραλία ευαίσθητων τεχνολογιών όσον αφορά την πυρηνική πρόωση. Η Αυστραλία μέχρι σήμερα αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.  Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικές τεχνολογίες που συνδέονται με τα πυρηνικά υποβρύχια θα εξαχθούν από τα χρόνια του 1960, όταν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τη Βρετανία να κατασκευάσει δικά της.

Τα υποβρύχια κλάσης Virginia

Όπως είχαμε επίσης αναφέρει προ ημερών, τα υποβρύχια κλάσης Virginia είναι τα πιο καινούρια και σύγχρονα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σχεδιασμένα για να αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο των υποβρυχίων κλάσης Los Angeles. Ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και λειτουργικά συστήματα, ενώ έχουν και κάποιες stealth ιδιότητες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία οπλικών συστημάτων, όπως τορπίλες και πυραύλους cruise.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια μπορούν επίσης να μεταφέρουν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και να διεξάγουν αποστολές πληροφοριών και αναγνώρισης. Η κλάση Virginia κατασκευάστηκε για να είναι λιγότερο δαπανηρή και καλύτερα προσαρμοσμένη στα καθήκοντα των υποβρυχίων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Eurasian Times | Φωτογραφίες αρχείου Reuters