«Βόμβα» με 35 stealth μαχητικά F-35 και 60 ελικόπτερα Chinook στη Γερμανία αποκαλύπτει η BILD

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα προμηθευτούν 35 νέα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και 60 ελικόπτερα, αναφέρει η εφημερίδα BILD, επικαλούμενη εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Bundeswehr θα αποκτήσει 35 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 της Lockheed Martin και 60 μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου Chinook από την Boeing. Τα μαχητικά θα κοστίσουν 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ελικόπτερα 4 δισεκατομμύρια. Αξιωματούχοι του υπουργείου βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ για τις παραγγελίες, οι οποίες ωστόσο, επειδή υπερβαίνουν σε κόστος τα 25 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει, πριν οριστικοποιηθούν, να εγκριθούν από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανία γνωστοποίησε τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να αγοράσει 35 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 προκειμένου να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα Tornado που διαθέτει. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Γερμανία, που εκτιμάται σε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια.  Εκτός από τα F-35, στο πακέτο του εξοπλισμού που εγκρίθηκε περιλαμβάνονται και 75 πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας JASSM-ER/XR.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ