«Βόμβα» με F-16 στη Ρουμανία: «Η πώληση 32 μαχητικών ολοκληρώθηκε» λέει το Όσλο

Η Νορβηγία ανακοίνωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε «το πράσινο φως» στην διαδικασία πώλησης μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στη Ρουμανία και ως εκ τούτου ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική φάση της πώλησης, που προκύπτει από σχετικό συμβόλαιο αξίας 418 εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει την άμυνα ενός συμμαχικού έθνους που μάλιστα γειτονεύει και με την Ουκρανία», δήλωσε ο Νορβηγός Υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νορβηικά μεταχειρισμένα μαχητικά θα επισκευαστούν και θα συντηρηθούν προτού παραδοθούν στη ρουμανική Πολεμική Αεροπορία.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε στο υπόβαθρο του πολέμου στην Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρουμανία, αφορά την παροχή αεροσκαφών, ανταλλακτικών καθώς και τη συντήρηση και την εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού. Η Ρουμανία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει πλήρως τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της μετά την απόσυρση των παλαιών, σοβιετικής εποχής μαχητικών τύπου MiG-21, ενώ μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει στο μέλλον stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, μια αγορά στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η Νορβηγία.