Βρετανία και Νορβηγία ενισχύουν το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό – Ποιοι εξοπλισμοί θα παραδοθούν [vid]

Η Βρετανία θα στείλει δύο ναρκοθηρευτικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) στην Ουκρανία για να βοηθήσει τον εντοπισμό ρωσικών ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα και να βοηθήσει το Κίεβο να αποκαταστήσει τις θαλάσσιες εξαγωγές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να διακινεί εξαγωγές δια θαλάσσης έχει επηρεαστεί σοβαρά από την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα δύο ναρκοθηρευτικά κλάσης Sandown θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να αντιμετωπίσει καλύτερα την απειλή από τις ρωσικές θαλάσσιες νάρκες, με στόχο την αποκατάσταση των εξαγωγικών οδών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ.

Η μεταφορά των πλοίων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σηματοδοτεί τη νέα προσπάθεια που ξεκινά η Βρετανία και η Νορβηγία, με το όνομα »Συνασπισμός Ναυτικών Δυνατοτήτων» (Maritime Capability Coalition).

Η πρωτοβουλία θα ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τα κυρίαρχα ύδατά της και να ενισχύσει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Βρετανός ΥΠΑΜ Γκραντ Σαπς, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τον Νορβηγό ομόλογό του, Bjørn Arild Gram.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε τις δυο αυτές χώρες -συμμάχους για τη νέα πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες του Κιέβου.

«Μαζί, θα ενισχύσουμε το ουκρανικό ναυτικό, θα προστατέψουμε τις θαλάσσιες μεταφορικές διαδρομές και θα εξασφαλίσουμε την ελευθερία πλοήγησης», είπε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πέρα από τα δύο ναρκοθηρευτικά πλοία, η Βρετανία θα παραδώσει επίσης 20 αμφίβια οχήματα Viking και 23 αποβατικά σκάφη. Επίσης, προσωπικό του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού εκπαιδεύεται στη Βασιλική Ναυτική Σχολή του Ντάρτμουθ.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό