VSHORADS: Η Ινδία εκτόξευσε με επιτυχία τον εγχώρια κατασκευασμένο πύραυλο από MANPADS [vid]

Η Ινδία πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς, VSHORADS, από ένα πεδίο δοκιμών στην πολιτεία Odisha στην ανατολική ακτή, σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το VSHORADS (Very Short Range Air Defense System) είναι ένα εγχώρια σχεδιασμένο και αναπτυγμένο φορητό σύστημα αεράμυνας (ManPortable Air Defense System – MANPAD) από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO).

«Ο πύραυλος VSHORADS ενσωματώνει πολλές νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του μικροσκοπικού συστήματος ελέγχου αντίδρασης (RCS) και των ενσωματωμένων αεροηλεκτρονικών, τα οποία έχουν σημειώση μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια των δοκιμών», ανέφερε η δήλωση του ινδικού ΥΠΑΜ.

«Ο πύραυλος, που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών χαμηλού υψομέτρου σε μικρές αποστάσεις, προωθείται από έναν συμπαγή κινητήρα διπλής ώθησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η σχεδίαση του πυραύλου, συμπεριλαμβανομένου του εκτοξευτή, έχει βελτιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να εξασφαλίζεται η εύκολη φορητότητα. Και οι δύο δοκιμές πτήσης έχουν εκπληρώσει πλήρως τους στόχους της αποστολής».

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Rajnath Singh, εκτίμησε τις προσπάθειες του DRDO και των εταίρων της βιομηχανίας, λέγοντας ότι αυτός ο νέος πύραυλος, εξοπλισμένος με σύγχρονες τεχνολογίες, θα προσφέρει στις ένοπλες δυνάμεις μια τεχνολογική ώθηση.

Mε πληροφορίες από: Indian Express