OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Washington Times: Πώς τα F-35 μπαίνουν «σφήνα» ανάμεσα στις ΗΠΑ κι έναν βασικό σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ

03/08/2020 - 10:58
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Υποτίθεται ότι θα ήταν ένα μάθημα για την επαναφορά ενός ανυπόμονου συμμάχου στην γραμμή, αλλά -όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Times- η εκδίωξη της Τουρκίας από το ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα των F-35 αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον διατύπωσε μια απειλή, που δεν πλήρως έτοιμη να στηρίξει, .

Περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ επισήμως εκδίωξε την Τουρκία – βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ – από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών του 21ου αιώνα λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών δεσμών της Άγκυρας με τη Ρωσία, οι τουρκικές εταιρείες παραμένουν «εγκλωβισμένες» στις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ χωρίς σαφές χρονικό πλαίσιο για να δουν την έξοδο.

Η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα -αναφέρουν οι Washington Times- έπρεπε να τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο, αλλά οι ηγέτες της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος.

Αξιωματούχοι της Lockheed Martin, που είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής των F-35, είπαν στην εφημερίδα The Washington Times την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία «συνεχίζει να απομακρύνεται» από τους Τούρκους προμηθευτές, αλλά δεν προσέφεραν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πλήρη και τελική έξοδο.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας παραδέχτηκαν νωρίτερα φέτος ότι η τουρκική συμμετοχή θα συνεχιστεί πολύ μετά την αρχική προθεσμία του Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ διαμαρτυρήθηκαν χωρίς όμως αποτέλεσμα, για το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει ένα μεγάλο ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα, τo S-400. Προειδοποίησαν ότι αυτή η αγορά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα ασφαλείας της συμμαχίας. Η Τουρκία υποστήριξε ότι στράφηκε στη Μόσχα μόνο όταν παρεμποδίστηκε από την αγορά ενός αμερικανικού εναλλακτικού συστήματος.

Η αδυναμία διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία είναι το τελευταίο πισωγύρισμα για το υψηλού προφίλ πρόγραμμα F-35, το οποίο πλήττεται από υπερβάσεις κόστους και άλλα θέματα. Το θερμόμετρο ανεβαίνει επίσης στη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Οι βουλευτές υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι χάθηκαν εκατομμύρια δολάρια από χρήματα των φορολογουμένων λόγω κακογραμμένων συμβάσεων και έλλειψης κατάλληλης εποπτείας του προγράμματος.

Η διαδικασία παραγωγής F-35 σχεδιάστηκε ως μέτρο ενίσχυσης της συμμαχίας, με βασικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία, να επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε κερδοφόρα μέρη της παραγωγικής διαδικασίας, προσθέτουν οι Washington Times.

Γνώστες των θεμάτων άμυνας των ΗΠΑ, λένε ότι το Πεντάγωνο και οι συνεργάτες του στον ιδιωτικό τομέα έχουν αγωνιστεί να βρουν μη τουρκικές εταιρείες ικανές να κατασκευάσουν ορισμένα βασικά μέρη για τα αεροσκάφη αιχμής.

Επιπλέον η πανδημία της COVID-19 επιβράδυνε τις γραμμές παραγωγής και εμπόδισε τον συντονισμό, καθυστερώντας περαιτέρω μια περίπλοκη μετάβαση μακριά από τις τουρκικές εταιρείες.

Πηγή: washingtontimes

Tags: F-35WASHINGTON TIMESΗΠΑΝΑΤΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
MiG-29
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό μαχητικό MiG-29 σε αεροπορική βάση στην Κριμαία [vid]

04/12/2025 - 18:55

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert