«Μήνυμα» από τη Ρωσία προς τις ΗΠΑ – Σύντομα η δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου

Η Ρωσία προχωρά με βήμα γοργό προς κάθε εξοπλιστική «κορυφή», θέλοντας να επιβληθεί των ΗΠΑ σε θάλασσα, στεριά και αέρα. Έτσι, το 2020 αναμένεται να δοκιμαστεί ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός -εν δυνάμει πυρηνικός- πύραυλος της Ρωσίας, με την κωδική ονομασία RS-28 Sarmat.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία δείχνει τα δόντια της με όπλα που μπορούν να βλάψουν διαφορετικές ηπείρους, στέλνοτνας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ. Πριν λίγες μέρες, Το πιο προηγμένο, καινούριο πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας έκανε την παρθενική δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Ο πύραυλος Bulava εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο κλάσης Borei, το οποίο βρισκόταν στη Λευκή Θάλασσα, ανοιχτά των βόρειων ακτών της Ρωσίας. Ο πύραυλος έπληξε τον στόχο του, χιλιάδες μίλια μακριά, στην Καμτσάτκα, στην ανατολική Ρωσία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Το υποβρύχιο Knyaz Vladimir θα τεθεί σε υπηρεσιακή λειτουργία με τον βόρειο στόλο της Ρωσίας, στα τέλη του χρόνου, αφού πρώτα ολοκληρώσει τις απαραίτητες δοκιμές, μεταξύ των οποίων και τα τεστ όπλων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Παρόλα αυτά η είδηση για τις δοκιμές του νέου διηπειρωτικού πυραύλου έρχονται από την ρωσική εφημερίδα «Vedomosti», η οποία επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, υποστηρίζει ότι ο πρώτος τέτοιος πύραυλος θα εκτοξευθεί από την εγκατάσταση του «Πλεσέτσκ». Θα επιχειρηθούν τουλάχιστον πέντε δοκιμές. Αν αυτές είναι επιτυχημένες, τότε το οπλικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας από το 2021. Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Sputnik