Yars: Οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας ανέπτυξαν τον προηγμένο ICBM σε σιλό εκτόξευσης [vid]

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν σε επιχειρησιακή λειτουργία έναν ακόμα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Yars, ο οποίος όμως αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε ειδικό σιλό εκτόξευσης, στην περιφέρεια Καλούγκα, νοτιοδυτικά της Μόσχας, σύμφωνα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα και σχετικές εικόνες από την αποστολή.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός τύπου Yars κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 2000 και η ένταξή τους στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε από το 2009. Περιλαμβάνει έναν πύραυλο προώθησης στερεού καυσίμου και μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, διατεταγμένες ως πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση (Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles – MIRVs).

Επίσης, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Yars θεωρείται ένα από τα πιο καινούρια και προηγμένα πυραυλικά συστήματα, που αποτελεί μέρος της λεγόμενης «πυρηνικής τριάδας» και αντικαθιστά τους παλαιότερους ICBM τύπου Topol στο οπλοστάσιο των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters