OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Yeni Safak: «Η Τουρκία θέλει και Eurofighter Typhoon Tranche 4 και F-16 Block 70» – Οι πολιτικές πιέσεις και οι σπόντες για Su-35

22/11/2023 - 12:07
Eurofighter Typhoon
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν κατηγορηματικός στην απάντηση που έδωσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon, λέγοντας ότι: «Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Γνωρίζετε…».

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Τι έγινε πριν από τους S-400 για τα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S-400. Κάνουμε επίσης βήματα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας σε μαχητικά αεροσκάφη». Σε πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, αποκαλύπτονται νέες πληροφορίες, σχετικά με το ζήτημα αγοράς των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων

Αρχικά, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος δεν είναι η αιτία πίσω από το ενδιαφέρον για τα Eurofighter Typhoon. Ωστόσο και τα δύο έχουν μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Update on Turkiye Typhoon Acquisition Plan,
As per latest reports the Turkish Defence Officials has said that;

♦️Turkiye is interested in acquiring the latest version of the Eurofighter Typhoon, known as the T4.

♦️Initial procurement plan involves purchasing 20 units, with a… pic.twitter.com/k7s4JaGOZ3

— International Defence Analysis (@Defence_IDA) November 22, 2023

Έπειτα, τουρκικές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενδιαφερόταν αρχικά να αγοράσει 20 μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια αύξησε τον αριθμό σε συνολικά 40 Eurofighter Typhoon, στην πιο πρόσφατη και πιο προηγμένη διαμόρφωσή τους, γνωστή και ως «Tranche 4», τα οποία θα ενισχύσουν τις ισπανικές και γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις. Συνεπώς, η Τουρκία θέλει και F-16 Block 70 και Eurofighter Typhoon Tranche 4.

Στο προσκήνιο τα ρωσικά Su-35 ;

Στο ρεπορτάζ της Yeni Safak γίνεται λόγος για τις πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες μεταξύ των κρατών – μελών της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τους «Τυφώνες». Ειδικότερα, οι Ισπανοί και οι Βρετανοί φαίνεται να είναι θετικοί και πρόθυμοι να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αφού αντιλαμβάνονται τη σημασία που θα έχει, για τις αμυντικές τους βιομηχανίες, μια παραγγελία δεκάδων νέων αεροσκαφών, ωστόσο οι Γερμανοί είναι αντίθετοι, όπως έγινε γνωστό, χωρίς αυτό να αποκλείει την προσπάθεια Μαδρίτης και Λονδίνου να πείσουν το Βερολίνο να αλλάξει στάση.

Στην Τουρκία, το «πάθημα που έγινε μάθημα» με την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 έχει αφήσει το στίγμα του και οι υπαινιγμοί του Προέδρου Ερντογάν ότι θα στραφεί αλλού αν δεν προκύψει συμφωνία αγοράς των ευρωπαϊκών μαχητικών, έστρεψε αναπόφευκτα τα βλέμματα όλων προς τη Ρωσία και τις πολλές αναφορές στα μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος: «Αν αγοράσουμε τα Su-35 υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν θα μπορεί να μας πει τίποτα». Μπορεί τα προηγμένα Flanker-E να μην είναι επί του παρόντος στην ατζέντα της Άγκυρας, εντούτοις οι επιχειρησιακές ανάγκες και τα «κενά» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πιέζουν ολοένα και περισσότερα την πολιτική ηγεσία να πάρει πρωτοβουλίες.

Πηγή: Yeni Safak / Φωτογραφίες Reuters

Tags: EUROFIGHTER TYPHOONF-16 BLOCK 70F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑSU-35YENI SAFAKΓΕΡΜΑΝΙΑΗΠΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

25/12/2025 - 19:41
Taurus NEO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

25/12/2025 - 17:13
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν 115 ύποπτοι για επιθέσεις κατά μη μουσουλμάνων – Έχουν σχέσεις με το ISIS

25/12/2025 - 11:20

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας», λέει ο πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Ρωσία: «Αργή αλλά σταθερή πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Top News

O Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδή

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Αντελίνα Βαρθακούρη και Χάρης Βαρθακούρης έκαναν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια του Γιάννη Πάριου

Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά κατά της Hellenic Train για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα: «Αρρωστημένη συμπεριφορά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert