Υποβρύχια «Attack»: Συμφωνία μαμούθ μεταξύ Αυστραλίας και Naval Group

 Η Αυστραλία επέλεξε τον γαλλικό ναυπηγικό κολοσσό Naval Group για την ανάπτυξη και κατασκευή των νέων 12 υποβρυχίων της που θα ανήκουν σε μια νέα κατηγορία υποβρυχίων, η οποία θα ονομάζεται «Attack». Η συμφωνία μαμούθ μεταξύ Αυστραλίας και της γαλλικής Naval Group θα αγγίζει τα 50 δις δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 35 δις δολάρια ΗΠΑ.

Το γνωστό ρητό λέει ότι «η επίθεση είναι η καλύτερη μορφή άμυνας» και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας φαίνεται να έχει λάβει υπόψη της το εν λόγω ρητό κατά την επιλογή του ονόματος της επόμενης γενιάς υποβρυχίων της Αυστραλίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Κρίστοφερ Πάιν ανακοίνωσε ότι τα 12 υποβρύχια θα είναι «εφεξής γνωστά ως κατηγορία Attack», δηλαδή «Επίθεση».

Ο ΥΠΑΜ της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας του κατέληξε τελικά σε συμφωνία με τον Γαλλικό κολοσσό Naval Group και την Γαλλική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη και κατασκευή 12 νέων υποβρυχίων κατηγορίας «Attack».

Τα πρώτα νέα υποβρύχια της Αυστραλίας υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2030 και το κόστος του προγράμματος θα φτάσει τα 50 δις δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 35 δις δολάρια ΗΠΑ. Τα υποβρύχια της κατηγορίας ‘Attack» θα βασίζονται στο σχέδιο υποβρυχίου Shortfin Barracuda της Naval Group.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αυστραλός ΥΠΑΜ, Αυστραλία, Naval Group και Γαλλία θα υπογράψουν στις αρχές του 2019 ένα ευρύτερο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας.

Μαζί με την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα νέα υποβρύχια του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας, ο Αυστραλός ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι η εταιρία Laing O’Rourke θα αναλάβει το έργο κατασκευής νέου ναυπηγείου υποβρυχίων, ώστε τα νέα υποβρύχια να ναυπηγηθούν στην Αυστραλία.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν αμφιβολίες για την εν λόγω συμφωνία και δηλώνουν πως το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, ενώ χαρακτηρίζουν το χρονοδιάγραμμα παραγωγής των νέων υποβρυχίων ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Με πληροφορίες από Jane’s και ABC.net.au