Zircon: «Η Ρωσία προσάρμοσε τα παράκτια συστήματα Bastion για να εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους στην Ουκρανία»

Ο ρωσικός στρατός πιθανότατα εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο Zircon στην Ουκρανία από ένα επίγειο πυραυλικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

«Είναι πιθανό το ρωσικό επίγειο σύστημα παράκτιας άμυνας K-300 να έχει προσαρμοστεί για αυτόν τον σκοπό», σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. «Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση του, αυτό θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την ουκρανική αεράμυνα λόγω της ταχύτητας και της ευελιξίας του πυραύλου».

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που είναι γνωστό ότι μεταφέρουν τον συγκεκριμένο πύραυλο «απουσίαζαν» από τη Μαύρη Θάλασσα στις 7 Φεβρουαρίου, όταν, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΑΜ, έγινε η επίθεση. «Αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εκτόξευσης του Zircon».

Η Ρωσία είχει ανακοινώσει ότι δοκίμασε επιτυχώς τον πύραυλο από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού τον Μάιο του 2022. Υποστηρίζει επίσης ότι έχει εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων και ταχύτητα 9 Mach.

Πριν λίγες ημέρες, το Επιστημονικό-Ερευνητικό Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Εξετάσεων του Κιέβου επιβεβαίωσε την ταυτότητα του πυραύλου που έπεσε σε ουκρανικό έδαφος και θεωρήθηκε ότι ήταν τύπου Zircon μετά από προκαταρκτική ανάλυση των θραυσμάτων του.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και κτίρια υπέστησαν ζημιές στην πυραυλική επίθεση στο Κίεβο στις 7 Φεβρουαρίου.

«Τα σημάδια στα μέρη και τα θραύσματα, η αναγνώριση εξαρτημάτων και εξαρτημάτων και τα χαρακτηριστικά του σχετικού τύπου όπλου» υποδηλώνουν την πρώτη χρήση του Zircon στη μάχη, ανέφερε το CNN επικαλούμενο το κυβερνητικό ινστιτούτο.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου reuters