Ενας «μικρός πυρηνικός πόλεμος» αντιστρέφει την υπερθέρμανση του πλανήτη; Το εξετάζουν!

Ποιες επιπτώσεις θα είχε στο κλίμα του πλανήτη μια περιφερειακή πυρηνική σύγκρουση εξέτασαν επιστήμονες από τη NASA και άλλους φορείς. Κι όταν αναφέρονται σε ένα «περιφερειακό» πυρηνικό πόλεμο, μιλούν για 100 βόμβες επιπέδου Χιροσίμα (!), που αντιστοιχούν μόλις στο 0,03 % του παγκόμιου πυρηνικού οπλοστασίου.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι πυρκαγιές που θα προκύψουν θα προκαλέσουν την άνοδο μέχρι πέντε εκατομμύρια τόνους μαύρου άνθρακα στο ανώτερο τμήμα της τροπόσφαιρας, το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης.

Σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα, που εξέτασαν στη NASA, αυτός ο άνθρακας θα λειτουργήσει ως φίλτρο της ηλιακής θερμότητας και, σαν αερόστατο, γρήγορα θα σηκωθεί ακόμα υψηλότερα.

Η παγκόσμια ψύξη που προκαλείται από αυτά τα υψηλά νέφη διοξειδίου του άνθρακα δεν θα ήταν τόσο καταστροφική, αλλά θεωρούν ότι οι επιπτώσεις θα οδηγούσαν σε μια άνευ προηγουμένου αλλαγή του κλίματος, λένε οι επιστήμονες.

Επειτα από ένα περιφερειακό πυρηνικό πόλεμο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 1,25 βαθμούς Κελσίου για δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με τα μοντέλα των ερευνητών.

Σε ακραίες περιπτώσεις, στους τροπικούς, την Ευρώπη, την Ασία, την Αλάσκα η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στην Αρκτική και την Ανταρκτική θα «ζεσταθούν» κάπως, λόγω του ανέμου και των ωκεανών.

Επειτα από μια 10ετία, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα εξακολουθούσε να είναι μισό βαθμό Κελσίου χαμηλότερη από ό,τι πριν από τον πυρηνικό πόλεμο, όπως δείχνουν τα μοντέλα.

Ωστόσο, σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στη Γεωργία. Οι βροχοπτώσεις θα είναι μειωμένες κατά 10% σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα διάστημα ενός έως τεσσάρων ετών. Ακόμη και έπειτα από επτά χρόνια, η παγκόσμια μέση βροχόπτωση θα είναι 5% μειωμένη σε σχέση με την εποχή προ του πυρηνικού πολέμου.

Το χειρότερο; Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το προστατευτικό στρώμα όζοντος, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά βλαπτικό για ανθρώπους και περιβάλλον.

Συμπέρασμα; «Ακόμη και μια περιφερειακή πυρηνική σύγκρουση θα είχε παγκόσμιες συνέπειες» επισημαίνουν από τη NASA.

πηγή: NATIONAL GEOGRAPHIC/DAILY NEWS