OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Αγορές: Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων

10/06/2019 - 13:06
ελληνικό ομόλογο
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει αυτή την χρονική περίοδο να έκανε μία νέα προσπάθεια εξόδου στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου. Ωστόσο οι εξελίξεις ήταν τέτοιες, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που ακύρωσαν τα σχέδιά της.

Στην αγορά ομολόγων έχει στηθεί ένα πραγματικό πάρτι, ειδικά μετά τη νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις τόσο στο 10ετές, όσο και στο 5ετές να είναι εξαιρετικά καλές, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

«Ιστορική ευκαιρία»

Και το ακόμη πιο καλό νέο, είναι ότι εξίσου θετικό κλίμα υπάρχει και στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία και πλέον το πλησιέστερο χρονικό σημείο που θα μπορέσει η χώρα να επιδιώξει ξανά την έξοδο στις αγορές, να είναι ο Σεπτέμβριος.

Ωστόσο επειδή οι συνθήκες μεταβάλλονται πάρα πολύ γρήγορα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρο τι θα συναντήσει εκείνη την χρονική περίοδο η νέα κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 17%, με αποτέλεσμα το spread με το γερμανικό 10ετές να αγγίζει ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση στο 10ετές είναι στην περιοχή του 2,82% και του 5ετούς στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 1,67%. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια και πέτυχε να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο3,9%, ενώ την πρωτοχρονιά του 2018, όταν το spread βρισκόταν στις 298 μονάδες βάσης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρισκόταν στο 3,73%.

Η ευρωπαϊκή οικονομία

Η περασμένη Παρασκευή ήταν μία σημαδιακή ημέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το γερμανικό ομόλογο 15ετούς διάρκειας υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, ενώ το 10ετές της ίδιας χώρας κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στο -0,262%.

Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια στην 5ετία, ενώ ακόμα και χώρες εκτός ευρώ, όπως η Βουλγαρία, βλέπουν τις αποδόσεις να πλησιάζουν στο μηδέν.

Στο Χρηματιστήριο μπορεί να υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μία μικρή στάση αναμονής, ωστόσο και εκεί η εικόνα είναι ιδιαίτερα καλή. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ενισχυθεί, από τις ευρωεκλογές και μετά κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο άνω του 13% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Newsit.gr

Tags: ΑΓΟΡΕΣΕΛΛΑΔΑΕΥΡΩΖΩΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΜΟΛΟΓΟ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

25/03/2026 - 04:33
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικές βροχές

24/03/2026 - 04:41
Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Δέσμη 4 στοχευμένων μέτρων για «ανάσχεση» των αυξήσεων στα καύσιμα

23/03/2026 - 11:14

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert