Δένδιας: Συνεχίζει στο Ισραήλ τις κρίσιμες επαφές για τον EastMed

Mε τον πρέσβη του Ισραήλ Yossi Amrani συναντάται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του, για τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (…) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση» της Λιβύης».

Προφανώς η ενόχληση της Τρίπολης εδράζεται όχι μόνο στο γεγονός της συνάντησης Δένδια με τον Χάφταρ, αλλά και στην κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού της Βεγγάζης, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν δικαιούνται να υπογράφει συμφωνίες όπως αυτές με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters