OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα από Έβρο μέχρι Καστελόριζο και από Ερείκουσα μέχρι Γαύδο

06/06/2020 - 14:01
Δένδιας - Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Αναθεωρητισμοί και γκρίζες ζώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», ενώ υπογραμμίζει πως η ελληνική διπλωματία επανέρχεται στη Μεσόγειο με «αξιοσημείωτη ενεργητικότητα».

Όπως τονίζει ο κ. Δένδιας, η επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλεια και την προστασία τους, ενώ «στη θάλασσα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας καθημερινά λειτουργούν ως τείχος αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας».

«Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας είναι σταθερή επιδίωξη της χώρας μας, «εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας».

«Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγνοήσει τη γεωγραφία και τους γείτονές της και να ασπαστεί φανταστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα», επισημαίνει και προσθέτει: «Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό», όπως πράττει η Ελλάδα.

«Οι αναθεωρητισμοί και τα περί «γκρίζων ζωνών» θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ, θα μπορούσε π.χ. κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ. όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται. Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία», τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει τη σημασία της επιχείρησης IRINI που έχει ως αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη «για την ασφάλεια ολόκληρης της Μεσογείου», ενώ υπενθυμίζει πως η Ελλάδα όχι μόνο συμμετέχει, αλλά θα αναλάβει, το δεύτερο εξάμηνο λειτουργίας της, την επιχειρησιακή διοίκησή της.

«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η μετεξέλιξη της Λιβύης σε νέα Συρία. Και αυτό αφορά όλες τις χώρες της περιοχής, όχι μόνο την Ελλάδα» λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ακόμη την επιστροφή της ελληνικής διπλωματίας στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων με το διορισμό ειδικών απεσταλμένων για τη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και την επαναλειτουργία των πρεσβειών στη Δαμασκό και την Τρίπολη που θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αναφέρει ακόμη πως η πανδημία μπορεί να έχει αφήσει και γεωπολιτικό αποτύπωμα, «δεν έχει, όμως, επηρεάσει τις συνεργασίες που προωθούμε». Αντιθέτως, προσθέτει, ο σχεδιασμός των τριμερών σχημάτων «δεν είναι συγκυριακός, έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά». Ειδικά ως προς το Ισραήλ, αναφέρει ότι «οι δεσμοί μας έχουν σφυρηλατηθεί όχι μόνο στη βάση κοινών συμφερόντων αλλά και στη βάση κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα», ενώ «η συνεργασία μας όχι μόνο δεν θίγει, αλλά είναι ανοιχτή προς όλους».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας τονίζει πως «είχε πράγματι χτυπητές αδυναμίες», τις οποίες είχε επισημάνει η τότε αντιπολίτευση. «Παρά τις ό,ποιες δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στη ρευστή πολιτική κατάσταση στη γείτονα, είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι vτι Μάιο την Τρίτη 9 Ιουνίου στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως στην ατζέντα συνομιλιών τους συμπεριλαμβάνονται θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και η πορεία του μεταναστευτικού.

Tags: ΑΙΓΑΙΟΔΕΝΔΙΑΣΛΙΒΥΗΜΕΣΟΓΕΙΟΣΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

18/12/2025 - 04:32
Ισραήλ
ΕΛΛΑΔΑ

«Μυστική» συνάντηση του Αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με ανώτατους αξιωματικούς Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία

17/12/2025 - 12:26
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις – Ασθενείς βροχές στα δυτικά

17/12/2025 - 04:34

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επιδρομή ουκρανικών drones σε φορτηγό πλοίο στο Ροστόφ

Συρία: Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις – Το Κογκρέσο ψήφισε την άρση του νόμου Caesar

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Top News

Νίκος Παππάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του - Ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας του, οι μπουνιές στον Νίκο Γιαννόπουλο και το τηλεφώνημα στον Φάμελλο

Λάκης Λαζόπουλος: Ανακοίνωσε ότι παρακολουθείτο από το Predator - «Έλεγαν ότι είχα παραλάβει τα χαρτιά»

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι αύριο η καταβολή του - Συντάξεις και επιδόματα έως τις 22 Δεκεμβρίου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε «αρένα» τη Βουλή: Μήνυση και αγωγή ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος - Χυδαίο μήνυμα αποκάλυψε ο Μακάριος Λαζαρίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert