OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

EastMed: Η ιστορική συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία

02/01/2020 - 17:34
EastMed: Η ιστορική συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Υπογραφές με μεγάλη σημασία στο Ζάππειο. Ο EastMed «κάθεται στον λαιμό» του Ερντογάν. Ελληνικό «μήνυμα» προς την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Το πρώτο από τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη που συμβάλλουν στην προσπάθεια της Αθήνας για διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας κι εξουδετέρωση της εντεινόμενης προκλητικότητάς της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Η τελετή της υπογραφής που διεξάγεται απόψε στο Ζάππειο και στην οποία θα παρευρεθούν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου – με τους οποίους θα συναντηθεί νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης – αντιμετωπίζεται ασφαλώς από την κυβέρνηση ως ένα πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό γεγονός μείζονος σημασίας.

Συμφωνία που ωφελεί κι άλλους

Ένα γεγονός, το οποίο στηρίζεται απόλυτα στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου κι υπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και των άλλων συμβαλλόμενων χωρών – συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, η οποία θα συμμετάσχει μελλοντικά στο έργο και το ενθαρρύνει, όπως επιβεβαιώνει η επιστολή του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλλι προς τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη – αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η συμφωνία για τον EastMed, σε συνδυασμό με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ βάζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το δε κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 5,2 δις ευρώ και συνιστά ένα έργο που χαρακτηρίζεται ως απόλυτα βιώσιμο και συμβατό με το περιβάλλον.

ΗΠΑ και Ε.Ε

Απαντώντας δε στο ερώτημα για ποιο λόγο ο EastMed είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, από την κυβέρνηση τονίζεται πως ικανοποιεί το πολύ σημαντικό για την Ευρώπη ζητούμενο για διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου και την απεξάρτησή της σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Εξίσου σημαντικό είναι πως και οι ΗΠΑ στηρίζουν τον EastMed, καθώς ήδη ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία (EastMed Act), ενώ η δυνητική επιβολή κυρώσεων για τους υπό κατασκευή αγωγούς Nordstream 2 και Turkstream μαρτυρά τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ενδεχόμενο κυριαρχίας του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Μήνυμα” προς την Τουρκία και συνάντηση με Τραμπ

Σε ό,τι αφορά δε τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, γίνεται σαφές εκ μέρους της Αθήνας ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας προστατεύουν αντιθέτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ σε κάθε περίπτωση ένα κράτος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία, δεν μπορεί να μπλοκάρει τη βούληση άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, ο χρόνος θ’ αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το τετ-α-τετ στο Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, ο αντικειμενικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να λάβει καθαρή στήριξη από τον Αμερικανό πρόεδρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να καταδικαστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες, όπως το σύμφωνο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ούτως ή άλλως, τα ελληνοτουρκικά θ’ αποτελέσουν ένα μόνο μέρος της γεμάτης ατζέντας που έχει η συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία εστιάζει στην οικονομική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο αγοράς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Πηγή: Newsit

Tags: EAST MEDΑΓΩΓΟΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΕΛΛΑΔΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΤΟΥΡΚΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Χριστούγεννα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά

25/12/2025 - 07:31
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά και κεντρικά

24/12/2025 - 04:33
καιρός - βροχές
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

23/12/2025 - 12:14

Διαβάστε Επίσης

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας», λέει ο πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Ρωσία: «Αργή αλλά σταθερή πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Με πυραύλους Storm Shadow έπληξε η Ουκρανία στόχους σε ρωσικό έδαφος

Top News

O Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδή

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Αντελίνα Βαρθακούρη και Χάρης Βαρθακούρης έκαναν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια του Γιάννη Πάριου

Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά κατά της Hellenic Train για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα: «Αρρωστημένη συμπεριφορά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert