OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Οι ενέργειες του ΥΠΕΞ για την υποστήριξη των ξένων υπηκόων

24/07/2023 - 18:07
φωτιά
Share on FacebookShare on Twitter

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών για τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε με τους ξένους τουρίστες, με αφορμή την φωτιά στη Ρόδο, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές. 

«Χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συνδρομή σε αυτή και του υπουργείου Εξωτερικών εξασφαλίστηκε η ομαλή και ασφαλής απομάκρυνση σχεδόν 19.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι ξένοι υπήκοοι», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας».

Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων Υπουργείου Εξωτερικών (ΜΔΚ)

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ενεργοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Ιουλίου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου. Έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα, σε 24ωρη βάση, με 3 γραμμές επικοινωνίας (210-3681730, 1350, 1259). Μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι υπηρεσίας έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 2.500 κλήσεις ξένων υπηκόων, στους οποίους προσφέρθηκε συνδρομή, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

«Τα αιτήματά τους αφορούν ως επί το πλείστον στη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τις Πρεσβείες τους, τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας και την παροχή πληροφοριών για τον τρόπο αναχώρησής τους από τη Ρόδο. Τα στελέχη της ΜΔΚ απαντούν επίσης σε ερωτήματα σχετικά με την αντικατάσταση απωλεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων και την παροχή ενημέρωσης για τις επικρατούσες συνθήκες στη Ρόδο».

Όπως υπενθυμίζεται, ανέκαθεν η ΜΔΚ του ΥΠΕΞ ενεργοποιείτο σε κρίσεις που αφορούσαν σε παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. «Είναι, όμως, σήμερα η πρώτη φορά που το υπουργείο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαχείριση μίας κρίσης που αφορά σε ξένους πολίτες στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της τεράστιας σημασίας που είχε η διεξαγωγή με ασφαλή τρόπο μίας, άνευ προηγουμένου, επιχείρησης εκκένωσης χιλιάδων τουριστών, μίας επιχείρησης άμεσα συνυφασμένης με την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας και με τη διεθνή προβολή της Ελλάδας».

Για αυτό το λόγο, σημειώνεται πως το ΥΠΕΞ, μέσω των ανακοινώσεων του, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της συνεχούς ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων έχει μεριμνήσει για την άμεση διάχυση πληροφορίας και για την ενημέρωση των ξένων πολιτών και ΜΜΕ. Παράλληλα διαρκής είναι η επικοινωνία με τις εδώ ξένες Πρεσβείες για τη διευκόλυνση των επαφών τους με τις Ελληνικές Αρχές.

Help Desk Ρόδου

Στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, την Κυριακή 23 Ιουλίου, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, αποφασίστηκε η μετάβαση κλιμακίου του ΥΠΕΞ στη Ρόδο και η λειτουργία ειδικού γραφείου στον Διεθνή Αερολιμένα της Ρόδου. Υπενθυμίζεται πως από το απόγευμα της Κυριακής, στο τερματικό σταθμό 1 άρχισε να λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών υπηκόων (Help Desk).

«Με γνώμονα την προσφορά αρωγής στους ξένους πολίτες, το κλιμάκιο του ΥΠΕΞ, ήρθε άμεσα σε επαφή με τη διοίκηση του αεροδρομίου, το δήμο, την αστυνομία, τις αεροπορικές εταιρείες και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων», σημειώνουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν πως παράλληλα διευκόλυνε τα στελέχη ξένων Πρεσβειών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία κ.α.) στην εγκατάσταση και λειτουργία αντίστοιχων γραφείων στον ίδιο χώρο διεθνούς τερματικού σταθμού.

Κλιμάκιο του ΥΠΕΞ στην Πολιτική Προστασία

Επιπλέον, κλιμάκιο του ΥΠΕΞ εγκαταστάθηκε στην Πολιτική Προστασία και ακόλουθοι Πρεσβείας ανέλαβαν τη σύνταξη, διαμόρφωση και μετάφραση ανακοινωθέντων και δελτίων Τύπου, τα οποία εστάλησαν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το BBC.

Το κλιμάκιο λειτούργησε υπό την επίβλεψη διπλωματικού συμβούλου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτιστικής Προστασίας, ο οποίος και συνδράμει, όλο το τελευταίο διάστημα, τις επιχειρήσεις λήψης διεθνούς βοήθειας για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Το «ευχαριστώ» Γεραπετρίτη

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν τη «συγκινητική συνεισφορά εθελοντών και το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με την πυροσβεστική υπηρεσία, την ελληνική αστυνομία, τις τοπικές Αρχές, το Δήμο, τους υπαλλήλους του αεροδρομίου Ρόδου, την εταιρεία Fraport, την αεροπορική εταιρεία Aegean και τις διαχειρίστριες επί του εδάφους Swissport και Goldair που συνέδραμαν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα εκκένωσης των ξένων πολιτών».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επισκεφθεί τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και έχει εκφράσει τις ευχαριστίες του στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση και συντεταγμένη κινητοποίησή τους σε τόσο απρόβλεπτες και δύσκολες συνθήκες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Intime News

Tags: ΕΚΚΕΝΩΣΗΕΛΛΑΔΑΠΥΡΚΑΓΙΑΡΟΔΟΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΦΩΤΙΑΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

26/03/2026 - 04:29
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

25/03/2026 - 04:33
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικές βροχές

24/03/2026 - 04:41

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert