OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Grace 1: Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα με το ιρανικό τάνκερ [pic,vid]

20/08/2019 - 09:16
Grace 1
Share on FacebookShare on Twitter

Το δεξαμενόπλοιο Grace 1 που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει ως προορισμό την Καλαμάτα έχει προκαλέσει «διπλωματικό πυρετό» ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσινγκτον, ενώ ήδη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει στείλει «μήνυμα» για όσους προσφέρουν βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ.

Η υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έχει προκαλέσει διπλωματικό πυρετό. «Το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε για το ζήτημα ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό.

Τι δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το «Grace 1» ή «Adrian Darya», το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ να έχει ως πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας.

Αυτό φαίνεται την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και από τον ιστότοπο Marine Traffic, όπου επίσης φαίνεται ως ημερομηνία κατάπλευσης στην Καλαμάτα η 25η Αυγούστου του 2019.

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα, διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπόβαθρο

Να σημειώσουμε πως οι αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του σούπερ τάνκερ απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Οι πληροφορίες για τον προορισμό του δεξαμενόπλοιου αντλήθηκαν από την υπηρεσία εντοπισμού πλοίων Refinitiv και βάσει αυτών, το ιρανικό τάνκερ έχει προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας και αναμένεται εκεί στις 25 Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.

Για εκστρατεία τρόμου κάνει λόγο ο Πομπέο

Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Λόγω υποψιών ότι το Grace 1 μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης.

Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από: Newsit.gr

Tags: GRACE 1ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΙΡΑΝΚΑΛΑΜΑΤΑΠΟΜΠΕΟΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Related Posts

Ρωσία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε πρώην διπλωμάτης – Κατηγορείται ότι πουλούσε μυστικά στις ΗΠΑ

26/12/2025 - 21:15
Γερμανία - Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά προσοχή σε όσους επισκέπτονται την Τουρκία – Κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων

26/12/2025 - 20:38
Ρωσία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: O Ριαμπκόφ κατηγορεί την Ουκρανία ότι θέλει να «τορπιλίσει» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου

26/12/2025 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1963 σημειώνονται ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της ένωσης Ελλάδας – Κύπρου

Ρωσία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε πρώην διπλωμάτης – Κατηγορείται ότι πουλούσε μυστικά στις ΗΠΑ

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά προσοχή σε όσους επισκέπτονται την Τουρκία – Κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων

Ρωσία: O Ριαμπκόφ κατηγορεί την Ουκρανία ότι θέλει να «τορπιλίσει» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου

Ζελένσκι: Έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα επί του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Νιγηρία: Προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών – Παρείχε τις πληροφορίες στις ΗΠΑ για την επίθεση στο Σόκοτο

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

IRIS-T: Η Γερμανία παρέδωσε το ένατο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Top News

Γιάννης Ραγκούσης και Μαρίνα Κοντοτόλη παντρεύτηκαν - Το φωτογραφικό άλμπουμ από το μυστήριο

Η Ιουλία Καλλιμάνη έδωσε εξηγήσεις για το νέο περιστατικό με τα «γαλλικά»: Θα ήθελα να εκφράσω την ενόχλησή μου

Άρης Μουγκοπέτρος: Η γυναίκα του ζητούσε 700 ευρώ για να βλέπει τα παιδιά του, αποκαλύπτει συγγενικό του πρόσωπο

Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert