OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Γράφεται Ιστορία: Έπεσαν οι υπογραφές για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου!

06/08/2020 - 17:21
ΑΟΖ
Share on FacebookShare on Twitter

Η ιστορική συμφωνία είναι γεγονός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το γεγονός πιστοποίησε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας».

Επισυνάπτει μάλιστα και δύο φωτογραφίες, αλλά και σχετικό βίντεο:

جانب من مراسم توقيع اتفاق حول تعيين المنطقة الاقتصادية الخالصة بين جمهورية مصر العربية وجمهورية اليونان pic.twitter.com/RGd8DdeMtu

— Egypt MFA Spokesperson (@MfaEgypt) August 6, 2020

Το χρονικό της συμφωνίας

Λίγες ώρες νωρίτερα γινόταν γνωστό από αιγυπτιακή ιστοσελίδα, ότι ο Νίκος Δένδιας μετέβαινε αιφνιδιαστικά και μυστικά στο Κάιρο, για την υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

“Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών”, έγραφε χαρακτηριστικά η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad (See.news).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 14.30 στο Κάιρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Διπλωματικές πηγές είναι φειδωλές, χωρίς να επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και να διαψεύδουν ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας.

Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα από την πλευρά της προσέθετε ότι οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού Fayez al Sarraj με έδρα την Τρίπολη, και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων. “

Το δημοσίευμα σημείωνε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Sarraj και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ, έγραφε το ίδιο δημοσίευμα, η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής άποψης, προσθέτει, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία έχει σημαντικές συνέπειες στα σχέδια της Τουρκίας για κλοπή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές της για πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέρυσι, γράφει το δημοσίευμα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση Sarraj στη Λιβύη για εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου χωρίς να αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Αυτές οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αιγύπτου είναι πράγματι μεγάλης σημασίας για την διασφάλιση της ευημερίας και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή, καταλήγει.

Tags: ΑΙΓΥΠΡΟΣΑΟΖΔΕΝΔΙΑΣΣΟΥΚΡΙΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

27/12/2025 - 07:33
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Σε ποιές περιοχές θα βρέξει

26/12/2025 - 07:29
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Χριστούγεννα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά

25/12/2025 - 07:31

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Καιρός: Έρχονται χιόνια στις κορυφές της Πάρνηθας και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Η σημαντική παρέμβαση του Παπανικολάου στο τελευταίο τάιμ άουτ του Ολυμπιακού στην Μπολόνια

Σε ισχύ το χριστουγεννιάτικο ωράριο: Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 28/12

Οι μεγάλες νίκες στον τομέα της Υγείας: Τα επιστημονικά επιτεύγματα και η τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert