OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Κοινή γραμμή Ελλάδας – ΗΑΕ: Καταδίκη της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας

18/11/2020 - 11:43
ΗΑΕ- Μητσοτάκης
Share on FacebookShare on Twitter

«Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) καταδικάζουν τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Καύκασο ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο κυβερνήσεις καλούν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να τερματίσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενεργείς της» σημείωσαν, στην κοινή δήλωση, οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Ελλάδα και ΗΑΕ υπογραμμίζουν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως το θεμέλιο της ειρήνης, της ασφαλείας, των σχέσεων καλής γειτονιάς και της ειρηνικής επίλυσης διενέξεων για όλα τα κράτη της περιοχής.

Οι δυο κυβερνήσεις επαναβεβαιώνουν την δέσμευση τους στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της περιοχής. Επίσης, Ελλάδα και ΗΑΕ συμφωνούν στην προστιθέμενη αξία της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους και εντός του πλαισίου των περιφερειακών και πολυμερών μηχανισμών».

«Οι δυο χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξαγωγή της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή. Επαναβεβαιώνουν, δε, την κοινή δέσμευσή τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες τις εκδοχές τους και καλούν την διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια αυστηρή στάση απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα» δήλωσαν οι δύο ηγέτες.

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan

Την ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο επισφράγισε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Διάδοχο του Θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan και την αποστολή των ΗΑΕ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ’ αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που προκύπτει από τη στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στη συνάντηση έγινε σε βάθος ανασκόπηση της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις και σε όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Επί τάπητος τέθηκαν, εξάλλου, οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ αλλά και διμερούς συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Η υπογραφή των συμφωνιών καταδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ταυτότητα των θέσεων εκατέρωθεν έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και αναβαθμίζει τις σχέσεις τους σε στρατηγικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007.

Η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Αρχείου Intimenews

Tags: ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥΗΑΕΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Related Posts

Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

05/12/2025 - 18:13
Γεραπετρίτης
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

05/12/2025 - 14:36
Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

05/12/2025 - 10:21

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert