Κουμουτσάκος: Βάση για διάλογο το σχέδιο για «Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας»

«Το κείμενο που είδα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) είναι βάση διαλόγου» ανέφερε για το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις της στη Βουλή.

Καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα», μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε περαιτέρω ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας χρειάζεται στην Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε ένα επιτελικό όργανο και χρειάζεται και έναν πολύ ικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας για να βοηθάει, να εισηγείται, να εκφέρει μια γνωμοδοτική άποψη» συμπλήρωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, πως «η καθυστέρηση πέντε ετών για να υπάρξει μια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι χρόνος που χάθηκε και τώρα βλέπουμε μια σκοπιμότητα, να δεσμευθεί η επόμενη κυβέρνηση σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική». Επί της αρχής, προσέθεσε, η ΝΔ είναι αντίθετη πολιτικά σε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης.

Η εσωτερική πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση

Ο τομεάρχης της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό κράτος της Ανατολικής Μεσογείου για τον δυτικό κόσμο, αυτή τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε τάση αποδυτικοποίησης. «Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Μέχρι τώρα βρισκόμασταν σε κατάσταση υποδομής της νέας σχέσης.

Τώρα είναι το κομβικό σημείο της υλοποίησης αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Εμείς, πιστεύουμε ότι για να περάσουμε στο νέο αυτό στάδιο της υλοποίησης, χρειαζόμαστε εσωτερικά ένα κράτος που μπορεί να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο. Αυτό το κράτος εσωτερικά δεν υπάρχει σήμερα, και θα υπάρξει μόνο αν υπάρξει εναλλαγή κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Για να υπηρετήσεις αυτόν τον ρόλο πρέπει όχι μόνο γεωστρατηγικά να είσαι έτοιμος, αλλά και εσωτερικά πρέπει να είσαι έτοιμος. Δηλαδή, να έχεις μια στιβαρή οικονομία και διακυβέρνηση, εσωτερική ηρεμία και ασφάλεια και μια κοινωνία που να πιστεύει σε αυτόν τον νέο ρόλο. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή» εξήγησε.

Οι καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις προήλθαν και από τις αλλαγές στην περιοχή, διαπίστωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επιχειρηματολογώντας πως η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα με όλη τη Δύση και έχει κυρίως μια πολύ κακή σχέση, τη χειρότερη ίσως εδώ και δεκαετίες, με το Ισραήλ, και ταυτόχρονα έχει προβλήματα με μια σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα και τελευταία εμποδίζει την ενεργειακή εναλλακτική στρατηγική της Δύσης.

«Είναι λογικό ότι οι ΗΠΑ και με πίεση του Ισραήλ αναζητούν στην Ελλάδα μια καλή παραγωγική σχέση, γιατί διαμορφώνεται μια τάση απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά αλλαγών των γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής» υποστήριξε.

Ποιες οι τρεις αμοιβαίες αξίες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κουμουτσάκος ανέδειξε πως σε αυτή τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ πρέπει να δούμε τι θα βάλουμε μέσα σε αυτό το καλάθι και από τη δική μας πλευρά. «Εφόσον οι Αμερικανοί μας θεωρούν ως τον νέο στρατηγικό παίκτη στην περιοχή, έχοντας μάλιστα την ίδια στιγμή προβλήματα με την Τουρκία, οφείλουμε να τους ρωτήσουμε τι θα κάνουν και πόσο θα μας βοηθήσουν μέσα στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

«Θα μας βοηθήσουν; Θα πάρουν μια θέση που θα είναι αλλαγή στη στάση Ποντίου Πιλάτου που κρατούσε η Συμμαχία όλο αυτόν τον καιρό; Θα προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο; Θα έχουμε στήριξη στα αμυντικά μας ζητήματα» διερωτήθηκε και προσέθεσε:

«Τον τελευταίο καιρό οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία γίνονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι χαμηλό το κόστος και χαμηλός ο κίνδυνος για την Τουρκία. Εμείς για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παραβιάσεις είμαστε υποχρεωμένοι να σηκώνουμε επανδρωμένα αεροσκάφη με μεγάλο κόστος.

Πρέπει να το θέσουμε αυτό στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ. Δεν μπορεί να μας γονατίσει οικονομικά αυτή η νέα τακτική της Τουρκίας. Και θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες επιχειρησιακές συνεργασίες με τις ΗΠΑ και στο θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Συμπυκνώνοντας τη θέση του για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως πρέπει να βασίζεται σε τρεις αμοιβαιότητες: αμοιβαίες αξίες και αρχές, αμοιβαίος σεβασμός και αμοιβαίο όφελος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters