OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό Σώμα: Παρέλαβε τα πέντε νέα σκάφη Watercat 2000 Patrol, παρουσία Μητσοτάκη [vid, pics]

02/09/2025 - 19:40
Λιμενικό

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Το Λιμενικό Σώμα ενισχύεται με πέντε σκάφη τύπου Watercat 2000 Patrol, φινλανδικής κατασκευής, που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών και μίλησε στην εκδήλωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την παραλαβή και ένταξη των πέντε Ταχύπλοων Περιπολικών Σκαφών στο Λιμενικό Σώμα.

Τα νέα σκάφη έχουν μήκος 19,5 μέτρα, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες άνω των 50 κόμβων και είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης που θα αξιοποιηθούν για αποστολές όπως έρευνα και διάσωση, διαχείριση μεταναστευτικών ροών και επιτήρηση θαλασσίων ζωνών.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Έχουν επίσης επιχειρησιακή εμβέλεια (ακτίνα δράσης) 360 ναυτικά μίλια, αντιβαλλιστική προστασία, έχουν 6 άτομα πλήρωμα και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για 40 επιβάτες. Τρία έχουν ήδη παραδοθεί σε Κω, Σάμο και Χίο ενώ τα υπόλοιπα δύο ταχύπλοα θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες σε Χίο και Σάμο.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα προαίρεσης (option) για την αγορά ακόμα πέντε ταχύπλοων σκαφών αυτού του τύπου, με το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα να ανέρχεται.

Λιμενικό
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δυνατό Λιμενικό Σώμα σημαίνει δυνατή θαλάσσια άμυνα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», ενώ για τις μεταναστευτικές ροές δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τις ασύλου είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καμπή στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κρήτη από την Λιβύη.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

«Αυτά τα υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη σημαίνουν πολλά περισσότερα από μία αναβάθμιση του στόλου του Λιμενικού Σώματος, όχι μόνον γιατί αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ενίσχυσης, αλλά και γιατί σηματοδοτούν τη διαρκή δέσμευσή μας ότι τα ελληνικά νερά θα παραμείνουν ασφαλή και ότι η νομιμότητα θα απλωθεί σε όλη την έκτασή τους. Με δεδομένη τη μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση, αυτά τα σκάφη ενσαρκώνουν τη διττή φύση της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς, ενώ διαθέτουν αμυντικές δυνατότητες, είναι, επίσης, σχεδιασμένα και για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις με δυνατότητες έρευνας και διάσωσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Λιμενικό
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα τόσο του Λιμενικού όσο και του Πολεμικού Ναυτικού να συμμετέχουν και τα ελληνικά ναυπηγεία στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Φωτογραφίες EUROKINISSI

Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΚΑΦΗ

Related Posts

Δαβάκης - Καιρίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

19/12/2025 - 14:27
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

19/12/2025 - 04:28
Γεραπετρίτης - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

18/12/2025 - 19:04

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert