Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δεν έθεσε καμία από τις αξιώσεις του απέναντι στην Ελλάδα – Τι είπε για F-35 και τουρκικά F-16

Το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και επισήμανε:

«Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. «Πρέπει να μιλάμε να συναντιόμαστε… Το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχω ξανακούσει» δήλωσε, διαμηνύοντας ότι για την Ελλάδα «το μοναδικό σημείο αναφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί σε κινήσεις στο πεδίο και ότι δεν θα υπάρξουν επεισόδια ανάλογα του καλοκαιριού του 2020.

Όσον αφορά στα F-35 ο κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά ότι μια Τουρκία πλήρως απομονωμένη δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς, θέλουμε μια Τουρκία συνομιλητή αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε τα του οίκου μας.

«Πιστεύω, ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ και δεν θα σχολιάσω για το πως ασκεί την πολιτική της η Τουρκία. Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35 με οψιόν να αγοράσουμε και μια δεύτερη. Δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν το 2027 γιατί τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Η χώρα έχει ευθύνη να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου την αμυντική της πολιτική να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αμυντική και εξωτερική της πολιτική».

Για την αναβάθμιση των F-16 που ζήτησε η Τουρκία διευκρίνισε ότι «Η αγορά όποιου οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ είναι μακρά διαδικασία που απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου».

«Είδα τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι σαφές το μήνυμα να πέσουν οι τόνοι της έντασης στο Αιγαίο» ήταν άλλη μία απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σε καμία από τις συζητήσεις δεν ετέθησαν από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήματα σε βάρος της Ελλάδας.