Μητσοτάκης στο AP: Θα τείνω χείρα φιλίας στον νικητή των Τουρκικών εκλογών, αλλά δεν είμαι αφελής

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει στο Associated Press (AP) ότι θα τείνει «χέρι φιλίας» στον νικητή των επικείμενων εκλογών στη γειτονική χώρα και μακροχρόνια περιφερειακή αντίπαλό της Τουρκία — αλλά προσθέτει ότι ελπίζει η επόμενη κυβέρνηση «να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει ο ίδιος εκλογές σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει σε όποιον βγει νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία.

«Αλλά δεν είμαι αφελής», είπε στο Associated Press σε μια συνέντευξη ενώ βρισκόταν στην εκστρατεία στην κεντρική Ελλάδα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, 11/5/2023. «Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Όπως σημειώνει το AP, ο ολοένα και πιο αυταρχικός Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας του ως πρωθυπουργός και πρόεδρος από το 2003, αντιμετωπίζει τις πιο προκλητικές εκλογές του. Εν μέσω μιας παραπαίουσας οικονομίας, ο Ερντογάν έχει χάσει κάποιο έδαφος από τον κύριο αντίπαλό του, τον κοσμικό, κεντροαριστερό Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αν και δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι τεταμένες. Η Τουρκία εμποδίζει το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πιέζοντας τη χώρα να πατάξει τους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές απειλές.

«Ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μητσοτάκης στο AP. «Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με σταθερή την εξωτερική πολιτική μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και τις αμυντικές μας ικανότητες».

Η Ελλάδα και η Τουρκία – σημειώνει το AP – βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων τους στη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια έπεσαν σε νέα χαμηλά επίπεδα με τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών να βρίσκονται αντιμέτωπα και τους Τούρκους αξιωματούχους να λένε ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν στα ελληνικά νησιά.

Σε απάντηση, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδέψω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά, με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς απέναντί μας που συμπεριφέρεται επίσης επιθετικά», είπε ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε στο AP ότι ελπίζει να «κτίσει» πάνω στη μείωση της επιθετικής ρητορικής που ακολούθησε τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο.

«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή, ούτε είμαστε προορισμένοι να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης έντασης», είπε ο Μητσοτάκης. Όμως, τόνισε, οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα μιλάει ότι έρχεται τη νύχτα για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε στο AP.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην πολιτική των ανοικτών θυρών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει περιορίσει τη μετανάστευση, επιδιώκοντας να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα αυξάνοντας τις περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και επεκτείνοντας σε μεγάλο βαθμό έναν φράχτη κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Αλλά – αναφέρει το AP – οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης κατηγορηθεί από οργανώσεις για τα δικαιώματα και τους ίδιους τους μετανάστες ότι διεξήγαγαν συνοπτικές — και παράνομες — απελάσεις χωρίς να επιτρέπουν στους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Η Ελλάδα αρνείται σθεναρά ότι εμπλέκεται στην πρακτική που είναι γνωστή ως απωθήσεις.

Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να διατηρήσει την ίδια πολιτική εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Ο σημερινός φράχτης των συνόρων εκτείνεται λίγο λιγότερο από 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) και η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον επεκτείνει κατά 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) τους επόμενους 12 μήνες. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι περισσότερα από 100 χιλιόμετρα (160 μίλια) τείχους θα προστεθούν σε αυτό μέχρι το 2026.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν απολογούμαι γι’ αυτό», είπε στο AP ο κ. Μητσοτάκης. «Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοιχτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Πηγή: AP

Φωτο: IntimeNews