OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: «Ξεκίνησε η διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη – Η 4η Belharra θα αναβαθμίσει θεαματικά το Πολεμικό Ναυτικό»

21/09/2025 - 10:33
Μητσοτάκης

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη και την απόκτηση της 4ης φρεγάτας Belharra «Θεμιστοκλής» αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριάτικη ανασκόπηση της εβδομάδας, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Καλή σας ημέρα. Άλλη μια εβδομάδα πέρασε με σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση με τις δύο σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισής της εν μέσω των απρόβλεπτων γεωπολιτικών αναταράξεων που βιώνουμε. Αναφέρομαι καταρχάς στην έναρξη της διαδικασίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών επιτροπών εδώ στην Αθήνα και η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Τρίπολη», αυτό αναφέρει αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα σε σχέση με τη γειτονική μας χώρα. Ο δρόμος προς την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα περνάει μέσα από συμφωνίες γνήσια γειτονικών χωρών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και όχι από αυθαίρετα και ανυπόστατα μνημόνια», συνεχίζει, αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η εκκίνηση της διαδικασίας οριοθέτησης με τη Λιβύη έρχεται μάλιστα λίγα 24ωρα μετά την επισημοποίηση της συμμετοχής της αμερικανικής Chevron στον διεθνή διαγωνισμό για τα 4 θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου και τη «σαφή αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Έπειτα, αναφέρεται στην απόκτηση μιας τέταρτη φρεγάτας FDI «Belharra» από το Πολεμικό Ναυτικό.

«Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατατέθηκε στη Βουλή. Η νέα φρεγάτα ‘Θεμιστοκλής’, μαζί με τον ‘Κίμωνα’ – που εκτός απροόπτου τον παραλαμβάνουμε περί τα τέλη του 2025 – τον ‘Νέαρχο’ και τον ‘Φορμίωνα’, θα αναβαθμίσουν θεαματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα το ξαναπώ για όσους από την αντιπολίτευση αντιδρούν στην αμυντική θωράκιση της χώρας με ψευτοδιλήμματα: η άμυνα είναι και πυλώνας ευημερίας. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ούτε για να αναπτυχθεί η οικονομία, ούτε για να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή. Και αντιστοίχως, μόνο με ανθεκτικά δημόσια ταμεία και με δημοσιονομική ευρωστία μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική εθνική θωράκιση», υπογραμμίζει.

Αύριο Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Tags: ΑΟΖΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΛΙΒΥΗΦΡΕΓΑΤΕΣ FDI

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

19/12/2025 - 04:28
Γεραπετρίτης - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

18/12/2025 - 19:04
ΕΛΚΑΚ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΚΑΚ: Ένας χρόνος ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας – Τα πρωτοποριακά βήματα για την άμυνα της χώρας

18/12/2025 - 18:08

Διαβάστε Επίσης

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

Κολομβία: Τουλάχιστον 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

ΗΠΑ: Νέα αιματηρά πλήγματα κατά «ναρκωτρομοκρατών» στον Ειρηνικό με τέσσερις νεκρούς [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη αντίδραση για την αφαίρεση διπλώματος λόγω αλκοόλ - «Από αύριο μόνο φραπέ»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert