OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Πάιατ: Καλύτερη από ποτέ η αμυντική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας

07/05/2019 - 16:39
Πάϊατ
Share on FacebookShare on Twitter

Και ενώ το αεροπλανοφόρο «Abraham Lincoln» βρίσκεται σε ελληνικά νερά στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλητικές της ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για ακόμη μια φορά για τις άριστες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του στο 7o συνέδριο Exposec- Defence World τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πιο στενές από ποτέ και ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αγαστή συνεργασία που έχουν.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. «Ο στρατηγικός διάλογος έχει αναδείξει τη δύναμη αυτής της διμερούς σχέσης και έχει επιβεβαιώσει την κοινή μας δέσμευση στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της Νοτιανατολικής Μεσογείου, όπως επισήμανε ο κ. Πάιατ, προσθέτοντας πως κατά την επίσκεψη του κ. Αποστολάκη τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, θα ανανεωθεί η αμυντική συνεργασία των δύο χώρων. «Αυτό θα γίνει για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά και για να αναπτυχθεί η ευελιξία που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στις γρήγορες αλλαγές που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και στις προκλήσεις του μέλλοντος», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από τα αμερικανικά στρατεύματα. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως, λόγω της θέσης του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του, προσθέτοντας πως έχει τρομερές δυνατότητες, τόσο λόγω των σιδηροδρομικών συνδέσεων όσο και των οδικών δικτύων που υπάρχουν στην περιοχή. «Έχει νόημα τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και οικονομικά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο λιμάνι και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εύρεση Αμερικανού επενδυτή για να συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση του που προχωράει», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις ολοένα και πιο συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως βελτιώνουν την ετοιμότητα και την συνεργασία των δύο στρατευμάτων. Προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι, όπως δήλωσε ο κ. Πάιατ, ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε να παραμείνουν σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.

Εξαιρετικό το επίπεδο σε όλους το τομείς

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε, ακόμα, το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ακαδημαϊκό, καινοτομικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο κρατών στο πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων έχει σημαντική επιρροή στη στρατηγική ισορροπία της περιοχής.

Αναφορικά με το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστήμιων, ο κ. Πάιατ δήλωσε: «Με επισκέψεις μου στα Τεχνολογικά Πάρκα της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης έχω διαπιστώσει πως συμβαίνουν πολλά περισσότερα σε αυτό τον τομέα από όσο οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν».

Κλείνοντας, ο κ. Πάιατ είπε: «Θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη βαρύτητα που οι ΗΠΑ δίνουν στη συμμαχία με την Ελλάδα και τις δυνατότητες των Ελλήνων συμμάχων μας, και το γεγονός πως η φιλία μεταξύ των δύο χωρών κάθε μέρα δυναμώνει. Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατηγικό στοίχημα που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΑΜΥΝΑΕΛΛΑΔΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΠΑΙΑΤΣΧΕΣΕΙΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

05/12/2025 - 04:35
Κακλαμάνης - Σάλεχ
ΕΛΛΑΔΑ

Κακλαμάνης στον Λίβυο ομόλογό του: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν πρέπει να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης»

04/12/2025 - 16:40
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

04/12/2025 - 04:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert