OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Πάιατ: Στρατηγικής σημασίας η Αλεξανδρούπολη ως στρατιωτικός κόμβος

07/05/2021 - 17:08
Πάιατ
Share on FacebookShare on Twitter

Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αφορμή την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER- Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι, ο κ.Τζέφρι Πάιατ προχώρησε σε δηλώσεις για τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα υπογράμμισε τη στρατηγική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η τεράστια συμμαχική άσκηση εν μέσω περιφερειακών εξελίξεων που χαρακτηρίζονται από προκλήσεις και αστάθεια.

Στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα

Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το τι σημαίνει για τις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ με δράσεις όπως η σημερινή αλλά και η δική του συχνή παρουσία στην περιοχή (σ.σ. η σημερινή είναι η έκτη επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη), ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε χαρακτηριστικά πως:

«Αυτή είναι μια απόδειξη ιδιαίτερα της στρατηγικής μας δέσμευσης στη Βόρεια Ελλάδα και του ρόλου που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη ως κόμβος στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης (military logistics), ως ενεργειακός κόμβος, ως περιφερειακός ενταξιακός κόμβος και κόμβος μεταφορών».

«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Έπειτα, προσέθεσε ότι: «είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».

Λιμάνι με κρίσιμο πλεονέκτημα η Αλεξανδρούπολη

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος προηγουμένως περιηγήθηκε στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, την ηγεσία του Στρατού και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, μίλησε επίσης από το βήμα της εκδήλωσης για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Στη συνέχεια τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «οι κοινές μας ασκήσεις και επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό της στρατιωτικής μας σχέσης, η οποία έχει ως βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα- δίπλα στην υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως εδώ και 200 χρόνια».

Η DEFENDER-Europe 21, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα».

Ειδικότερα σημείωσε πως «αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων», εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη φιλοξενία αλλά και τη συμμετοχή όπως Ελλάδας στη σημαντική αυτή ετήσια άσκηση, η οποία –μεταξύ άλλων- αποδεικνύει, όπως τόνισε, τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν παρούσες σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

«Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος, όπως είπε, θα επισκεφθεί την Ξάνθη και το Πετροχώρι αργότερα μέσα στον μήνα για την άσκηση INTERNATIONAL RESPONSE-CΕNTAUR 21.

Πάιατ

Η συμβολή αυτών των ασκήσεων και ο τεράστιος όγκος της στρατιωτικής δραστηριότητας στο λιμάνι υπογραμμίζει τον αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή δέσμευσή της στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδιαίτερα για την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων και σημείωσε πως ο διμερής στρατηγικός διάλογος και η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία καθώς προχωράμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο με τη διοίκηση του Μπάιντεν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Twitter

Tags: DEFENDER EUROPE 2021ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΒΑΛΚΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑΗΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ

Related Posts

Νετανιάχου - Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ πριν την τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου [vid]

22/12/2025 - 18:28
THEON
ΕΛΛΑΔΑ

H THEON ολοκληρώνει το 2025 ως χρονιά στρατηγικής εξέλιξης

22/12/2025 - 10:13
Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Σε Ισραήλ και Ραμάλα ο Μητσοτάκης – Θα συζητήσει με Νετανιάχου θέματα άμυνας και ασφάλειας

22/12/2025 - 09:05

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο βυζαντινός Στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Άραβες στο Χαλέπι

Συρία: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων των SDF και κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι

Τουρκία: Η ΜΙΤ συνέλαβε ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Αφγανιστάν-Πακιστάν που προετοίμαζε επιθέσεις στην Ευρώπη

Η Φινλανδία θα αυξήσει το όριο ηλικίας των εφέδρων στα 65 έτη – Πως οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους στρατούς τους

Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις με Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη μετά την τριμερή στο Ισραήλ – To μήνυμα σε Τουρκία και Ιράν [vid]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες πάνω σε άλογα έγιναν στόχος ουκρανικών drones στην πρώτη γραμμή [vid]

Φιντάν από τη Δαμασκό: «Οι SDF δεν φαίνεται να έχουν καμία πρόθεση να ενταχθούν στον τακτικό στρατό της Συρίας»

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία με παραβιάσεις από οπλισμένα F-16 στο Αιγαίο

Top News

O Λάμπρος Κωνσταντάρας ξέσπασε για την απόλυση του Στέφανου Παπαδόπουλου: Ηθικό δίδαγμα, μην καταγγείλετε κανέναν

«Αν είναι αυτό που υποψιάζομαι θα βάλω τον πατέρα στο χώμα» λέει η γιαγιά του βρέφους που ξεψύχησε στο κρεβάτι των γονέων του

Ελέγχονται για δύο κακουργήματα τρεις αγρότες - Μεταξύ αυτών και ο γνωστός συνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης

Γρηγόρης Αρναούτογλου και Γιώργος Λιάγκας: Η σπάνια τηλεοπτική συνάντηση και η «υποχρέωση»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert