Σεισμός στη Σάμο: Τρία μικρά τσουνάμι χτύπησαν το νησί – Συγκλονιστικές εικόνες

Πολύ ισχυρός σεισμός με μεγάλη διάρκεια και με μέγεθος 6,7 ρίχτερ έγινε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι αισθητός σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο σεισμός είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,7 ρίχτερ που ταρακούνησε όλη την χώρα ήταν στην Σάμο και το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική αλλά και στην Ρόδο, στην Σύρο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο σεισμός, των 6,7 ρίχτερ προκάλεσε τρία μικρά τσουνάμι στην Σάμο και οι φόβοι για πολλούς μεγάλους μετασεισμούς είναι ορατοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από τον ισχυρό σεισμό τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, ενώ σε όσους ήταν πολύ ελαφρά τραυματίες τόσο από το νοσοκομείο όσο και από το κέντρο υγείας υπήρξε η σύσταση να μην μπαίνουν στα κτίρια καθώς δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως για την στατικότητά τους.

Οι αρχές καλούν τον κόσμο να μην είναι κοντά στις ακτές. Μήνυμα έστειλε στους κατοίκους του νησιού μέσω του 112 η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με προειδοποίηση για τσουνάμι. Επίσης, οι ειδικοί ζητούν από τους κατοίκους να μην είναι κοντά σε κτίρια ιδιαίτερα παλιά για να μην υπάρξουν τραυματισμοί από καταρρεύσεις.

Οι εικόνες που έρχονται από το νησί δείχνουν εκτός από την εκκλησία της Παναγίας στην Σάμο να υπάρχουν καταστροφές και σε παλιά κτίρια. Επίσης έχουν γίνει καταστροφές και σε δρόμους.

Απολυτη καταστροφη

Δημοσιεύτηκε από Nikos Chatziiakovou στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

Οι εικόνες από την θάλασσα που βγήκε στην στεριά και καταγράφηκαν από το Samos 24 είναι συγκλονιστικές.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».